Kiskereskedelem

A kormány megkönnyíti a csomagküldő kereskedelem végzését

Könnyebben térhetnek át a házhozszállításra a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó kereskedők.

A járvány terjedése akkor lassítható le, a tömeges megbetegedések úgy előzhetőek meg, ha mindenki, aki megteheti, otthon marad.

A kormány ennek érdekében megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő végzését a vállalkozások számára – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A idején e tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatóak, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz.

Az intézkedés célja a lehetőség szerinti legrugalmasabb keretek megteremtése, a vállalkozások alkalmazkodásának megkönnyítése a rendkívüli helyzethez.

A szabályozás garanciát teremt az ellátásbiztonság fenntartására, miközben lehetővé teszi, hogy egyre többen jussanak hozzá a napi szükségleteik kielégítését szolgáló termékekhez otthonuk elhagyása nélkül is.

Fotó: AFP

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységre vonatkozó új szabályozás a kereskedőknek is segítséget nyújt, mivel megkönnyíti az áruk eljuttatását a fogyasztókhoz.

Ha a napi fogyasztási cikket értékesítő vagy vendéglátó üzlet úgy ítéli meg, hogy rendelkezik az ehhez szükséges kapacitásokkal, akkor bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül gyakorolhatja az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet, vagyis a saját termékeit maga juttathatja el a vevőknek.

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a kereskedő áruját egy üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet folytató szereplő bevonásával juttassa el a vásárlókhoz.

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet ebben az esetben sem kell bejelenteni, nyilvántartásba venni, azonban az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység folytatójának rendelkeznie kell a napi fogyasztási cikket forgalmazó vagy vendéglátó üzlettel kötött szerződéssel.

Az ügyletek során a fogyasztói érdekek védelmét többek között e szerződések is szolgálják.

A valós szükségletek szerint a veszélyhelyzet idején megnyitott lehetőséggel élő kereskedő üzleten kívül vagy csomagküldéssel kizárólag napi fogyasztási cikket (például élelmiszert, drogériai terméket) vagy vendéglátó tevékenység keretében értékesített termékeket (például éttermi ételt) forgalmazhat.

csomagküldés házhozszállítás kereskedelem ITM
Kapcsolódó cikkek