Kiskereskedelem

Megdobta a Mapei Kft. exportját a koronavírus

Júniusra a belföldi forgalom normalizálódott, a második félévben a piac fokozatos konszolidációját várja a vállalat.

A Mapei Kft. belföldi forgalma 11,1 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, ami 23 százalék növekedés az előző évihez képest. 53 százalékkal bővült a vállalat exportja, mely június végén meghaladta a 228 millió forintot. Az első negyedévhez hasonlóan, a második negyedév eredményeit is erőteljesen befolyásolta a koronavírus.

Az első negyedév 36,8 százalékos, koronavírus miatti pánikvásárlások által megugró növekedése 12 százalékra mérséklődött a második negyedévben. Azonban az első hat hónapra jutó átlagos 23 százalékos növekedést így is kimagasló teljesítményként értékeli a vállalat.

Ahogyan a koronavírus megdobta a vállalat belföldi forgalmát az első negyedévben, úgy ugrott meg a második negyedév forgalma, mely 137 millió forint volt, ami 83 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az extrém növekedés oka, hogy a környező országok a vírus alatt az olaszországi helyzet miatt a Mapei Kft.-től többet vásároltak.

Markovich Béla, a vállalat ügyvezetője bízik benne, hogy a koronavírus hosszú távon nem lesz komoly hatással az építőiparra, és a beruházási kedvre sem. Bizakodásra ad okot, hogy

júniusra a belföldi forgalom normalizálódott, a második félévben a piac fokozatos konszolidációját várja a vállalat. Várakozásai szerint a hátralévő hónapok bevételei a tervek szerint alakulnak.

Mindemellett a Mapei Kft. felkészült egy esetleges második hullám érkezésére, valamint a világ és az európai piac kedvezőtlen alakulására. A koronavírus alatt számos költségcsökkentő és hatékonyságjavító takarékossági és költségátcsoportosítási intézkedés valósult meg, melyek csökkentették a kiadásokat. Emellett a vállalat digitalizációs fejlesztéseket végzett, melyeket a pandémia utáni időszakban is megtart. Hivatalosan is bevezette a home office rendszerét, digitalizáltak belső és külső képzéseket, bevezetésre került az e-számlázás. A további tervek között szerepelt a dokumentumkezelés minél nagyobb mértékű digitalizációja, valamint az értékesítők munkájának digitális támogatása.

Mapei Kft
Kapcsolódó cikkek