Kiskereskedelem

Jövő évtől sávos lesz a drágább termékek szavatossága

A jelenlegi egy év helyett a 2021. január elsejétől megvásárolt termékekre az árhoz sávosan igazodóan akár 2-3 év is lehet a jótállás időtartama.

A jövő évtől jelentősen megváltozik a kötelező jótállás szabálya, akár már 2-3 év is lehet a szavatosság időtartama a drágább termékek esetében- írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) közleményében.

A jelenlegi egy év helyett a 2021. január elsejétől megvásárolt termékekre az árhoz sávosan igazodóan akár 2-3 év is lehet a jótállás időtartama:

 • egy év marad a jótállás a 10 ezer és 100 ezer forint közötti árucikkekre,
 • a 100 ezer forintnál drágább termékekre azonban már két,
 • a 250 ezer forint fölöttiekre pedig három évig érvényesíthetjük majd jótállási igényünket.
 • A változtatás fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen arra ösztönzi a gyártókat, hogy tartósabb termékeket állítsanak elő, így csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége.

  Fotó: Shutterstock

  2021 elejétől bővül a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre egyebek mellett a napelemmel, a drónnal vagy az elektromos rollerrel. A gyártóknak jótállást kell vállalniuk például a 10 ezer forintnál drágább nyílászáróra, redőnyre, garázskapura, csaptelepre, kádra, zuhanykabinra is.

  Egyes termékeket a használat előtt szakembernek kell üzembe helyeznie, ez leggyakrabban talán a gáztűzhelyekkel fordul elő, akár hosszú idővel a beszerzésük után.

 • Ha a beüzemelés a vételt követő hat hónapon túl történik meg, a jótállás kezdő időpontja a termék megvásárlásának napja lesz.
 • Ha hat hónapon belül, akkor továbbra is a beüzemelés napján kezdődik a jótállási idő, amely értékhatártól függően akár három év is lehet.
 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a fogyasztói igényekhez, a technikai fejlődéshez és a fenntarthatósági szempontokhoz igazította a több mint másfél tizede fennállt hazai jótállási szabályokat.

  A fogyasztóvédelmi hatóság 2021-ben egész évben ellenőrzi majd az új előírások betartását a hagyományos és online kereskedelemben is.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek