Kiskereskedelem

Aranytömb és eljegyzési gyűrű is került a karácsonyfa alá

A műtárgyak, az ékszerek, az órák és az aranytömbök még mindig kiváló befektetésnek számítanak. A karácsony előtt legkelendőbb árucikkekről, az első online aukció lebonyolításáról és a jelenleg elérhető legértékesebb darabokról Kovács Ádámot, a BÁV kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.

Az online aukció slágerei

Az idén aukcióinak 100. évfordulóját ünneplő BÁV karácsonyi árverése a luxus kedvelőinek és a tudatos pénzügyi befektetőknek egyaránt kedvezett. A december 10-én megrendezett online élő aukción:

Fotók: BÁV

  • A befektetési ékszerek közül a legmagasabb árat egy briliáns karék érte el, ezért 3,6 millió forintot fizettek.
  • Taroltak az órák is, a Titanic rendezője, James Cameron munkássága előtt tisztelgő Rolex DeepSea Sea-Dweller óra 5,5 millió forintért talált új gazdára.
  • Jaeger LeCoultre nem mindennapi, örökmozgó Atmos asztali órája 1,2 millió forintot ért.
  • A De Beers gyémántkereskedő ház kivételes szépségű ékszerórája, közepén egy csiszolatlan gyémánttal 3,8 millió forintért ékesítheti majd valaki kezét.
  • Az aukció sztárja: a Debreceni Lámpagyárban készült, női alakot formázó art deco asztali lámpa volt, amely végül a kikiáltási ár több mint tizenháromszorosáért, 1 millió forintért kelt el.
  • Már az őszi szezon is kifejezetten a karácsonyra készült. A szeptemberi aukción legdrágábban elkelt darab: a francia Van Cleef & Arpels, 8 karátnyi tökéletes briliánssal díszített fülbevalója, amelyért 11 millió forintot fizettek.
  • Nagyon jól szerepeltek a nagy ékszerházak ikonikus design darabjai is: a Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, amely 2,2 millió forintot, vagy a Tiffany híres hullámok ihlette nyakéke, amely 1,5 millió forintot ért az árverésen.
  • Eljegyzési gyűrű, mandzsettagombok és ünnepi kiegészítők

    A galéria utolsó negyedéves forgalmát tekintve a drágaköves ékszerek, a szettek – arany és ezüst egyaránt, valamint a letisztult, klasszikus ékszerek mellett

    az eljegyzési gyűrűk és a karikagyűrűk ilyenkor a legkelendőbbek a karácsonyi eljegyzések miatt.

    A férfiak körében népszerű órákat, férfi ékszereket, valamint kiegészítőket, úgymint az arany vagy ezüst mandzsettagombokat és pénzcsipeszeket is előszeretettel vásárolnak ajándékba.

    Népszerűek az olyan, ünnepi teríték fényét emelő, illetve ajándéknak is kitűnő tárgyak, mint az ezüst cukor- vagy bonbonosdobozok, pezsgőhűtők, kínálók.

    Aranytömb, mint befektetés

    „Műkereskedelem üzletágunk forgalma az előző évekhez hasonló volt, azonban – ahogy ezt a kutatásaink is bizonyítják – a vásárlók a korábbi éveknél tudatosabban választanak” – árulta el a kereskedelmi igazgató.

    Ami jelentős változást jelent a korábbiakhoz képest, hogy a koronavírus miatt az érdeklődés egész évben erős volt a befektetési aranytömbök (BCA) iránt.

    E mögött a pandémia és az abból fakadó gazdasági bizonytalanság okozta aranyárfolyam-emelkedés áll.

    Novemberben a BÁV teljes BCA értékesítése átlépte az 1,2 milliárd forintot, ami csaknem 70 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest.

    Az sem ritka, hogy befektetési aranytömb kerül a karácsonyfa alá.

    „Licitharc” a digitális térben

    Kihívásnak talán egyetlen dolog számított: képesek vagyunk-e viszonylag rövid idő alatt a teremaukciók „licitharcát” a digitális térbe, az online platformra áthelyezni.

    – számolt be az online élő aukció lebonyolításáról a kereskedelmi igazgató. Majd hozzátette: az árverést követően bátran kijelenti, hogy a legnagyobb múltú hazai aukciósháznak meghatározó helye lesz a digitális világban.

    Az idei évben sokat dolgoztak azon, hogy a teremárverések hangulatát a jövőben is megőrizzék.

    A karácsonyi online aukción a járványhelyzet ellenére is a megszokott nagy érdeklődés mellett zajlott, a forgalom nem maradt el a korábbi évektől.

    A BÁV Aukciósház történetében ez volt az első, közönség nélkül megrendezett, online árverés, amelyre rekordszámú vételi megbízás érkezett.

    A 2021-es év hagyományosan a grafikai árveréssel kezdődik majd, a BÁV 100 éves aukciós évfordulóját ünneplő, nagyszabású centenáriumi aukciót pedig 2021 júniusában rendezik meg, a remények szerint már közönség előtt.

    Megnyílt az online galéria

    A BÁV online galériáját decemberben indították el, ahol kezdetben összesen 400 ékszer, műtárgy és festmény közül lehet válogatni.

    Kovács Ádám megosztotta: minden kategóriából igyekeztek az alacsonyabb, még megfizethető árú, de kiemelkedő minőségűt beválogatni.

    Ahogy fogalmazott:

    „Eddig pozitív tapasztalataink vannak, a megszokott nagyobb karácsonyi forgalom érezhető itt is, folyamatosan töltjük is fel a készletet új tárgyakkal. Az online galériánk lényegében a jövőbeni webshopunk előszobája.”

    Az online felületet az értékesítés mellett arra is használják, hogy fejlesszék az ékszer-, festmény-, és műtárgy online folyamatát.

    A legértékesebb darabok

  • Az online galéria legdrágább tétele Gulácsy Lajos: Vadász Na'Conxypanból című képe, amely 6,6 millió forintba kerül.
  • A nagy klasszikusokon kívül azonban a modern festményeket, így például Lakner László vegyes technikájú, absztrakt kompozícióját is megvásárolhatják 2,8 millió forintért.
  • Az ékszerek közül egy brillekkel ékített fehérarany nyakék a legdrágább, ezért 2,69 millió forintot kell fizetni.
  • A műtárgyaknál a legdrágább tétel egy ezüst bécsi szecessziós reggelizőkészlet 1,1 millió forintért.
  • Tartogatnak egy pillangó alakú melltűt, amelyet 5,5 karátnyi briliáns és további rubinok, smaragdok és zafírok tesznek élethűvé. Ez a darab 1,5 millió forintért kerülhet valakinek a karácsonyfája alá.
  • Az ékszereknél jellemzően a milliós kategóriában brillekkel, illetve színes drágakövekkel ékített fehér- vagy sárgaarany luxusékszereket találni.

    Az értékálló használati tárgyakat keresőknek szánt kollekcióban tálca, olaj-ecettartó, dzsemtartó és egy hétrészes asztalközép is található, amely együtt vagy külön-külön a hétköznapi reggeliket is ünnepé teszi.

    A BÁV ajándéka a három legnagyobb hazai múzeumnak

    Az aukciósház tevékenységét mindig is meghatározta a kulturális örökség megóvása és ápolása.

    Már a 100 éves múltra visszatekintő, első árverések anyagának összeállításában is a kor legnevesebb muzeológusai és szakértői segédkeztek.

     

  • Gádor István, a női szépség dicséretét hirdető szecessziós virágtartója stílusosan, az Iparművészeti Múzeum szecessziós palotájába kerül.
  • A Szépművészeti Múzeum gyűjteménye egy 17. századi, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervvel bővült.
  • Az Aphroditét ábrázoló, hegyikristályból metszett és gyémántokkal díszített aranyszelencét a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozták.
  • ékszerek múzeumok műtárgy órák BÁV aukció aranytömb
    Kapcsolódó cikkek