Kiskereskedelem

Bezárhat az utolsó európai parkett

Száznegyven éve kezdődött el az adásvétel az LME azóta legendássá vált kör alakú kereskedési termében, a Ringben.

Száznegyven éve kezdődött el az adásvétel a London Metal Exchange (LME) azóta legendássá vált kör alakú kereskedési termében, a Ringben. Az LME júniusban dönt arról, hogy végleg bezárja-e a nyílt rendszert, és átálljon-e az elektronikus kereskedelemre. A által kiadott közlemény ugyanakkor maga is elismerte, hogy a tagsággal folytatott konzultáció folyamán „szokatlanul” erős visszajelzések érkeztek. A kereskedők ugyanis ellenzik a váltást, s ennek hátterében csak részben áll a hagyományokhoz való ragaszkodás.

Jöhetnek az algoritmusok

Az LME a világ fémkereskedelmének az egyik legfontosabb központja, többek között réz-, cink-, ólom-, ón- és alumíniumkontraktusokkal. Az idén kezdték meg a kereskedést az akkumulátorok egyik legfontosabb nyersanyagával, a lítiummal. A fémtőzsde szerint az új, elektronikus rendszer stabilabb árképzéshez és a piac bővüléséhez vezetne, be lehetne vezetni az algoritmusalapú kereskedést, és a befektetési alapok is beléphetnének a piacra. A kereskedők azonban úgy vélik, a hagyományos szisztéma – ellentétben az elektronikus rendszerekkel – jobban képes kezelni a fémkereskedelem speciális sajátosságait.

Fotó: LEON NEAL / AFP

Rugalmasabb rendszerek

A Ring híres vörös kanapéin kiabáló és kézjelekkel mutogató kereskedők sokkal rugalmasabban tudják kezelni a megbízásaikat, akár az árupiacokon szokásos havi vagy negyedéves lejáratokon kívül is. A terem azonban a pandémia miatt csaknem egy éve zárva van, s az LME közölte: addig nem is nyitnak ki, míg a brit hatóságok fel nem oldják a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

A parkett kereskedésből származó bevételei az idei első negyedévben 17 százalékkal, 53 millió dollárra apadtak az előző év azonos időszakához képest. A börze tulajdonosa a Hong Kong Exchanges and Clearing. Az adásvétel volumene az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva 21 százalékkal csökkent.

A kiabálás vége

A nyílt kikiáltásos kereskedelemre az első nagy csapást 2001-ben mérték, amikor az Intercontinental Exchange (ICE – akkor egy viszonylag kicsi induló cég) megvásárolta az IPE-t, a londoni International Petroleum Exchange-et, az olajtőzsdét, ahol a legnagyobb része a hagyományos parketten folyt. 2005-ben az ICE átállt a teljesen elektronikus adásvételre, így az egyik legfontosabb benchmarkkal, a határidős brentjegyzésekkel is így folyt már az üzletelés. 2015-ben a New York-i árupiacon is gyakorlatilag megszűnt a parkett, éppúgy, mint a chicagóin – 167 év kiabálás után hirtelen csend lett. 2020-ban a pandémia miatt bezárni kényszerült a chicagói börze nyílt kikiáltásos maradéka, a nyáron viszont újranyitottak.

 

A cikk a Figyelő friss számában olvasható

London Metal Exchange
Kapcsolódó cikkek