Kiskereskedelem

Levegőhöz jutottak a hazai boltosok

Az online kasszaadatok szerint éledezett a hazai kiskereskedelem az elmúlt hónapban, a forgalom értéke minimálisan már a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet is meghaladta.

A bolti kiskereskedelmi forgalom éves alapon 2 százalékkal nőtt, ezzel minimálisan a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet is meghaladta – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorából, amely a március 29. és április 30. közötti időszakot vizsgálta. A kimutatás az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza. Igaz, az utóbbi a szektor egyre fajsúlyosabb szegmense, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem részesedése márciusban – szemben a korábbi hónapok 8-9 százalékos eredményével – már 13 százalékos volt.

Önmagában az e-kereskedelmi láb éves alapon 62 százalékkal ugrott meg, és 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el az első tavaszi hónapban a KSH adatai szerint.

A heti monitorban vizsgált időszakban az élelmiszer és iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi értékesítési volumenhez képest, míg az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer, ital és dohányáru kategória forgalma ennél nagyobb mértékben, 13,7 százalékkal bővült. Az üzemanyag-kiskereskedelem 0,4 százalékkal esett, holott egy év alatt a benzin literenkénti ára a másfélszeresére, a 280 forint körüli szintről 420 fölé emelkedett. Ehhez nemcsak a kőolaj világpiaci árának, hanem az amerikai dollár árfolyamának a változása is hozzájárult. Igaz, április elsején csökkent a jövedéki a gázolaj esetében literenként 10, a benzinnél 5 forinttal.

Fotó: MW

Az egyéb háztartási cikkek forgalma 33,5 százalékkal zuhant, noha a vizsgált időszak nagyobb része már a boltzár utánra esett.

Mint ismert, március 8-tól nem tarthattak nyitva a nem létfontosságú árucikkeket árusító üzletek, számukra egy április 7-i kormányrendelet adott újból zöld utat. Ezzel együtt március 29. és április 30. között 21,7 százalékkal mérséklődött a kulturális, szabadidős cikkek értékesítése, míg az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme 16 százalékkal apadt. A gyógyszer-értékesítés viszont az előző hónapok tartós lejtmenetét követően újból erőre kapott, az online kasszaadatok alapján a patikaforgalom 18,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A KSH heti monitora arra is kitért, hogy

míg a vizsgált időszakban a bolti eladások összességében 2 százalékkal nőttek, addig a vendéglátóipar 35,7 százalékkal zuhant. Hiába, a teraszok nyitása önmagában kevés az üdvösséghez.

Előretekintve a pünkösdi időszakban újabb lökést kaphat a kiskereskedelem. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György arra hívta fel a figyelmet, hogy a hosszú hétvégék, ünnepek előtt általában megélénkül az értékesítés az üzletekben, de az idei pünkösdi forgalmat főként az erősítheti, hogy április 7. óta lépcsőzetesen enyhültek a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések. Az OKSZ főtitkára felidézte:

a járvány rányomta a bélyegét a kiskereskedelem idei első negyedévére, a forgalom átlagosan 3,2 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor az újraindulás óta erősödik a fogyasztói bizalom, fokozatosan nő a fogyasztás, és az eddigi folyamatok alapján pünkösdkor várhatóan többet költenek a háztartások minden területen, amiből a sem marad ki.

A védelmi intézkedések enyhítése lendületet adott a teljes fogyasztásnak. Vámos György úgy látja, hogy az újraindulás első lépése óta eltelt bő egy hónaphoz képest tovább erősödik majd a forgalom a pünkösdi időszakban. A főtitkár kitért arra is, hogy tavasszal a lakásfelújítási, a kerti és a szabadidős tevékenységek miatt nő az iparcikkek iránti kereslet, ami szintén hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez.

KSH üzletek Vámos György boltosok bolti kiskereskedelmi mérleg Országos Kereskedelmi Szövetség kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek