Kiskereskedelem

Az orosz REvil hackerbanda támadhatta meg a húsipari óriást

A JBS húsipari óriást ért kibertámadásért az ismert hackerbanda, az orosz REvil hackercsapat lehet a felelős, állítja egy anonimitását kérő személy a CNBC-nek. A világ egyik legnagyobb húsfeldolgozójának az észak-amerikai és ausztrál termelésében is zavarokat okozott a támadás, olyannyira, hogy szakértők szerint a nemzetközi húsárak emelkedésére is számítani lehet.

Tudjuk, hogy az orosz nemzetbiztonság és a kormány is védi őket, ahogy a legtöbb zsarolóvírusokkal foglalkozó kiberbűnözőt is. Ennek eredményeképpen az elmúlt másfél évben kényelmesen tevékenykedhettek

- mondta Marc Bleicher, az Arete Incident Response kiberbiztonsági vállalat szakembere. A szervezet a dark weben vezeti Happy Blog (Boldog Blog) oldalát, amelyen közzé teszik áldozataik ellopott dokumentumait is, amennyiben azok nem engedelmeskednek az őket ér zsarolásoknak.

Fotó: Shutterstock

A támadás nem okozott helyrehozhatatlan károkat a brazil hátterű vállalat szerint.

Szolid, pár százalékos áremelkedés indult meg a húspiacokon arra a hírre, hogy a világ legnagyobb húsfeldolgozója, a brazil JBS zsarolóvírus áldozata lett, észak-amerikai és ausztrál egységei leálltak.

A JBS közleményben sietett csillapítani a kedélyeket hangsúlyozva, hogy gőzerővel dolgoznak számítógépes rendszerük helyreállításán és mindent megtesznek azért, hogy üzemeik többségében már szerdán legalább egy műszakban újraindulhasson a vágás és feldolgozás a kényszerszünet után.

Mindenesetre kedden az amerikai agrártárca adatai szerint 22 százalékkal kevesebb marhát vágtak az Egyesült Államokban az egy héttel korábbihoz, és 18 százalékkal kevesebbet az egy évvel ezelőttihez képest.

Újabb kibertámadás az USA ipara ellen

A támadás nem okozott helyrehozhatatlan károkat a brazil hátterű vállalat szerint.

 

kibertámadás hekker Ausztrália JBS Oroszország bűnöző brazil Amerika húsipar hacker
Kapcsolódó cikkek