Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak

– mondta a VG-nek Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Legyen szabad a vasárnap?

Érdekvédelmi képviseletként számukra a munkavállalók jólléte az első és legfontosabb – mondta –, a rezsiválság miatt azonban az őszi–téli időszakhoz közeledve az is hangsúlyos elem, mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházat, vagy egyáltalán világítani.

S mivel a továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, az azok után járó pótlékok kifizetéséről nem is beszélve.

A KASZ elnöke beszélt arról is, hogy több párt megkereste a szervezetüket, de azokat elutasította, nem szeretnék, ha a részleges vasárnapi boltzár ügye politikai témává válna, az a cél, hogy továbbra is szakmai kérdés maradjon.

Több ezren már eddig is kitöltötték a szakszervezet online kérdőívét (Mi pihennénk vasárnap délután. Velünk tartasz?), szeptembertől azonban a KASZ 600 tisztségviselője papíralapon is folytatja az aláírásgyűjtést a kereskedelmi egységeknél, s ettől érdemi áttörést várnak. 

Célba érni az év végéig

Karsai Zoltán szerint minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét. Ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, azzal elégedettek lennének. 

A VG érdeklődésére a szakszervezeti vezető részletezte, hogy 

a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, ellenben például a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom,

ezért egyes szereplők talán kevésbé érdekeltek a KASZ ötletének megvalósításában. Karsai Zoltán szerint az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok jelentős részének a már említett szempontok miatt kedvező lehet a vasárnap délutáni pihenés. 

Hét éve már a boltzár kivezetésének is

Emlékezhetünk, hogy a magyarországi vasárnapi boltzár vagy más néven szabad vasárnap a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása volt, amellyel megtiltották a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben. Miután kivezették az intézkedést, másnap, április 24-én már kinyitott az érintett kereskedelmi egységek zöme. Legutóbb 2018 októberében ültek tárgyalóasztalhoz kormányzati képviselők és szakszervezetek, az akkori egyeztetésnek azonban nem lett kézzelfogható következménye. 

Kiskereskedelem – itt tart a szektor

A júliusi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó részletes adatokat szeptember 5-én közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legutóbbi tájékoztatás szerint a júniusi volumen a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva pedig 4,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A forgalom folyó áron 1429 milliárd forintot ért el, ennek a 45 százaléka az élelmiszerboltokban realizálódott, 36 százalékáért a non-food szegmens felelt, míg a fennmaradó 19 százalék mögött az üzemanyagtöltő állomások álltak.