Hagyományteremtő jelleggel rendezik meg szombaton az I. Kékszalag PORT adventi vásárt Balatonfüreden, a Balaton idén átadott kikötőjében. Az ingyenes rendezvényen helyi és környékbeli kézművesek, gasztronómiai szolgáltatók mellett különböző, a vízi sportokhoz kapcsolódó aktivitásokkal, valamint jégvitorlás-kiállítással is készülnek a szervezők.

Fotó: MVA / Kékszalag Port

Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport és Szabadidőközpont ügyvezetője elmondta: a kikötő területe egész évben látogatható, és mindenki számára nyitott. „Fontosnak tartjuk, hogy Balatonfüred új közösségi területét még közelebb hozzuk a fürediekhez és a térségbe látogatókhoz, s minél többekkel megismertessük. Bár a vitorlázás elsősorban nem téli sportág, nálunk bárki, amíg be nem fagy a Balaton, vízre szállhat, ugyanis a hajókat is a vízen tároljuk.”

Az I. Kékszalag PORT Adventi vásár ötlete onnan eredt, hogy szeretnék a kikötőt a klasszikus, tavaszi–nyári–őszi szezonon kívül is megtölteni élettel – mondta a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője, Szépvölgyi István. Elsősorban helyi és környékbeli kézműveseket, gasztronómiai kiállítókat hívtak a vásárra

Szeretnénk bebizonyítani, hogy a Balaton nem vonult el téli álomra.

Idén korábban kezdődött az adventi vásár, már november 18-án megnyíltak a fővárosi karácsonyi vásárok, amelyek Európa legnépszerűbb és legszebb eseményei közé tartoznak. Ami a karácsonyi kiskereskedelmi szezont illeti, a kereskedők nagyjából hasonló forgalomra számítanak, mint tavaly, bár mennyiségben elképzelhető, hogy lesz némi csökkenés.

Energiatakarékosak az idei karácsonyi vásárok

Európa-szerte őrlángra csavarják az adventi vásárok energiafelhasználását. Megnéztük, mi újság a Vörösmarty téren és a Bazilikánál: nem meglepően itt is érződik az Ugyancsak nem meglepő, hogy a budapesti karácsonyi vásár nagyon drága.