A legfrissebb Magyar Közlönyben rendelet jelent meg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztertől. Ebben Rogán Antal „a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről” szóló kormányrendelet – ez a boltok kötelező akciózását írja elő – végrehajtásáról hozott döntést.

20221214 KaposvárMeghosszabbította a kormány az élelmiszerár-stopot jövő április végéig.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A végrehajtási rendelet kulcsfontosságú, ugyanis 

minden érintett kereskedő e szerint köteles eljárni.

A jogszabályból kiderül, kik az érintett kereskedők: aki

  • a hipermarket, nagy méretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltet,
  • vagy a bruttó 200 négyzetmétert nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltet.

Nekik a vásárlók tájékoztatására használniuk kell a kötelező akciózásra vonatkozó formai követelményeket, arculati elemeket és a szöveget tartalmazó tájékoztatót. Az is kiderült, hogy ez pontosan, hogy néz majd ki a gyakorlatban, íme:

kötelező akció, tájékoztató
Fotó: Magyar Közlöny

Ugyanakkor azoknak a kereskedőknek is, akikre nem áll ez a meghatározás, a formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztató szintén jól látható helyen kell közzé tenniük, csak máshogyan. Ugyanis ezeket 

  • az első esetben (bruttó 200 négyzetméternél nagyobb üzlet) a vásárlók által használható összes bejáratnál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább A3-as méretben kell elhelyezni jól látható információs táblán,
  • a második esetben (bruttó 200 négyzetméternél kisebb üzlet) a vásárlók által használható bejáratánál (tehát már nem feltétlenül az összesnél), az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább A4-es (ez jóval kisebb mint az A3-as) méretben kell elhelyezni jól látható információs táblán.
  • Míg a harmadik esetben (azokra az üzletekre, amelyre egyik fenti kitétel sem áll) az üzlet vásárlók által használható bejáratánál vagy egyéb helyen (tehát nem kötelező a bejáratnál), az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább A4-es méretben kell elhelyezni jól látható információs táblán.

Mindhárom kategóriára vonatkozik, hogy nemcsak a fizikai üzletekben, hanem az online felületen is kötelező a kötelező akciózásról szóló hirdetményt közölni. Ez alól az a kereskedő sem mentesül, aki kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytat. Nekik, valamint azoknak a kereskedőknek, akik rendelkeznek internetes honlappal, a honlapjának nyitó felületén jól látható méretben kell közzétenni a tájékoztatót.

A rendelet a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kihirdetését követő napon, tehát május 20-án lép hatályba. Mivel a kötelező akciózás június 1-jétől indul, a kereskedőknek tíz nap áll a rendelkezésükre, hogy gondoskodjanak az előírt tájékoztatás megjelenítéséről a boltjaikban.

Júniusban indul a kötelező akciózás az élelmiszerár-infláció letörésére – itt vannak a részletek

Az árcsökkentés alkalmazása során egyéb költség vagy díj nem számolható fel. A kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni.