A legtöbb helyen zárt ajtók fogadták azokat, akik múlt vasárnap boltba akartak menni Horvátországban. Az adriai ország kormánya ugyanis július elsejétől az üzletek többségének megtiltotta, hogy vasárnap és ünnepnapokon nyitva legyenek. A döntés alól viszont van kivétel, a boltok ugyanis választhattak 16 olyan kötelezően munkaszünetinek minősített napot, amikor mégis nyitva lehetnek. 

Pula,,Istria,,Croatia.,August,2018.,The,Meat,And,Cheese,Market.
Fotó: Shutterstock

Az új szabályozás nem vonatkozik a piacokra, a tengerparti árusokra, a benzinkutakra és az újságárusokra. Utóbbiak esetén viszont a törvény még egy furcsaságot előír. Az említett bódék ugyanis az érintett napokon mindössze 7 és 13 óra között lehetnek nyitva, és csakis nyomtatott sajtótermékeket árulhatnak. 

Ez az azt jelenti, hogy hiába van a kínálatukban papír zsebkendő, rágógumi vagy üdítő, azt ez érintett napokon nem értékesíthetik.

Ez nagy felháborodást idézett elő a lakosság körében. A szakszervezetek szerint is életszerűtlen és kivitelezhetetlen előírást a kormány a tisztességtelen konkurencia kiküszöbölésével indokolja. Az illetékes miniszter szerint el akarták kerülni, hogy ezek a bódék vasárnap miniplázákká alakuljanak, ezért döntöttek a szigorú szabályozás mellett.

Ellenőrzik a betartatást

A horvát pénzügyérség emberei a hétvégén országszerte, szúrópróba szerűén ellenőrizték az új törvény betartását. Az elkészült jelentések szerint sehol sem tapasztaltak visszaéléseket, mindenki betartotta az előírásokat. A hatóságok egész évben razziáznak majd, és ha valakit tiltott munkavégzésen kapnak, az elő alkalommal 930 eurós büntetésre számíthat, ha pedig ismét megsérti a törvényt, akkor a büntetés mértékét egyéni elbírálás szerint szabják ki, és a bolt működési engedélyét is bevonhatják egy időre.