Az Auchan honlapján jelent meg egy tájékoztató, amely szerint az üzletlánc mennyiségi korlátozásokat vezet be a korábbi hatósági áras termékekre.

Budaörs 2023.07.21.
Auchan
foto: Kallus György Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Auchan a döntést nem indokolta. A tájékoztató szerint ekkora mennyiséget lehet vásárolni az érintett termékekből:

  • kristálycukor – 2 kilogramm
  • búzafinomliszt (BL55) – 5 kilogramm
  • csirkemell – 3 kilogramm
  • házi sertéscomb, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar – 5 kilogramm
  • csirkeszárnyvég – 12 kilogramm
  • 2,8 százalékos UHT tej – 6 liter
  • finomított napraforgó-étolaj – 3 × 1 liter vagy 2 × 2 liter vagy 1× 3 liter vagy 1 × 5 liter

Az Auchan azt sem közölte, hogy a korlátozást meddig tartják fenn.

Lóga Máté: eredményes az leszorítása

Az infláció leszorítására a kormány számos eredményes intézkedést tett, döntött egyebek mellett a kötelező akciózásról, és a Gazdasági Versenyhivatallal közösen elindította az online árfigyelő rendszert – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 

Augusztus 1-jétől a kormány kivezette a hatósági árakat, és a kedvezmény a kötelező akciózással váltotta ki. Az üzleteknek a felsorolt termékfajtákból kötelező az előző 30 nap legalacsonyabb árához képest legalább 15 százalékos kedvezményt biztosítani. A kormány célja ezzel az infláció letörése, amit az online árfigyelő rendszerrel is támogatnak, ahol a vásárlók összehasonlíthatják az élelmiszerek árát hat magyarországi kiskereskedelmi lánc esetében.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az Auchan levélben fordult szerkesztőségünkhöz, amelyben kiemelték: a volt árstopos élelmiszerek mennyiségi korlátozása nem egyedül az Auchannál fordul elő, „ugyanígy járnak el más nagy élelmiszerláncok is”. 

Az árstop megszűnésével a mennyiségi korlátozás – ahogy versenytársainknál – úgy nálunk sem került automatikusan kivezetésre, mert azt szeretnénk, ha ezek a kedvező árú alaptermékek továbbra is mindenki számára mindig elérhetőek maradnának

– írta a cég.