December 24-én zárva tartja minden magyar áruházát a Mountex – ezt az outdoor ruházatot és kiegészítőket forgalmazó kereskedelmi vállalat jelentette be hétfőn.

Mountex
Karácsonyi zárvatartás a boltokban: még egy magyarországi lánc jelentette be, hogy nem nyit ki. Fotó: Mountex

Mindez azt jelenti, hogy a magyar tulajdonban lévő botlánc közel tucatnyi üzlete nem fog kinyitni szenteste napján. A döntést azzal indokolták, hogy a családokat helyezik előtérbe. Ezzel a Lidl és a Rossmann után a Mountex a harmadik kiskereskedelmi hálózat, amely nyilvánosan is közzétette, hogy december 24-én nem fogadja a vásárlókat.

Érdekes, hogyan határoztak erről a leginkább a túrázók körében népszerű, minőségi outdoor ruházatot és felszerelést kínáló hazai márkánál. A napokban ugyanis belső szavazást tartottak, ennek keretében kérdezték meg dolgozóik véleményét a kérdésben. A válaszokból kiderült, hogy a Mountex munkatársainak többsége a munka helyett a családi együttlétre, az ünnepi készülődésre szeretne koncentrálni. Erre való tekintettel tehát a cégvezetés úgy döntött, hogy a márka üzletei idén december 24-én az egész országban zárva tartanak.

„A Mountexnél a kezdetek óta fontos számunkra, hogy munkatársaink megkérdezésével, a véleményüket figyelembe véve döntsünk. Szeretnénk, ha kollégáink otthon éreznék magukat nálunk, és ehhez igyekszünk minden támogatást megadni – nyilatkozta Sárközy Mihály, a Mountex ügyvezetője.

A cég üzletei egyébként Black Friday napján, azaz november 24-én is zárva tartanak. Nem először: a bolthálózat ugyanis negyedik éve ezzel tiltakozik a rengeteg pazarlással és környezetszennyezéssel járó vásárlási láz ellen. Helyette #szabadbanszabadon hashtaggel kezdeményezést indítottak, amelyben környezettudatosságra, fölösleges vásárlás helyett pedig szabadtéri programokra ösztönöznek mindenkit.

Minden bolt zárva lehet karácsonykor

A nagy kereskedelmi láncok nem zárkóznak el a karácsonyi zárvatartástól, úgy tűnik, a szakszervezet nyitott kapukat dönget.