Péntektől tovább csökken a benzin és a gázolaj ára a kutakon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

2019.03.21. MOL benzinkút, Buda.  Fotó: Móricz-Sabján Simon
Döntöttek a kereskedők az új üzemanyagárakról: péntektől olcsóbb lesz a benzin és a dízel is. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a 95-ös benzin ára várhatóan bruttó 4 forinttal lesz majd kevesebb, míg a gázolajért várhatóan bruttó 5 forinttal kell alacsonyabb árat fizetni. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak a hét második felében:

  • 95-ös benzin – 573 Ft/liter,
  • gázolaj – 593 Ft/liter. 

A jelenlegi árazás a benzinnél 577, a gázolajnál 598 forint. Ez marad is csütörtökig, az új árak majd a hét utolsó munkanapjától lépnek életbe. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyekhez képest a kutakon akár tízforintos eltéréseket is lehet tapasztalni. Múlt pénteken, december 1-jén a 95-ös benzinnél 577, a gázolajnál 604 forint literenkénti árat hirdettek meg.

Magyarországon szeptember vége óta tart egy látványos üzemanyagár-csökkenés. Akkor a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis ez alatt az idő alatt 89 és 93 forintos áresés állt be a hazai benzinkutakon.

Miért kerül ennyibe az üzemanyag Magyarországon?

Ahogy arról lapunk is beszámolt, előzetes prognózisában a Holtankoljak azt írta, hogy bár az elmúlt héten volt némi riadalom az olajárak alakulása kapcsán – hiszen az OPEC-ülés idején a Brent ára hirtelen 84 dollár közelébe ugrott –, de aztán az ár gyorsan korrigált is lefelé, miután a tagok nem tudtak megállapodni az újabb kitermeléscsökkentésről. Szaúd-Arábia ettől függetlenül az ázsiai országok részére olcsóbban fogja adni az olajat, de ez az információ nem tudta hosszabb távon magasabb szinten tartani az olaj árát. A múlt hét elején a Brent ára 79 dolláron kezdett, majd 78 dolláron zárt. Jelenleg is 77-78 dollár körül mozog.

Látszik, hogy a piacon túlkínálat van,

aminek hatására inkább egy lefelé tartó tendenciát tapasztalunk az olaj árának alakulásában, ami várhatóan a jövő év elején is kitart majd. Ez azért is jó hír a magyaroknak, mert a januártól érkező, literenként több mint 40 forintos jövedékiadó-emelés talán így nem is lesz majd annyira fájdalmas.

A dollár árfolyama 348-349 forintos szinten mozgott az előző héten. Ez mostanra némiképp feljebb kúszott, és benézett a 352 forintos küszöb fölé. Összefoglalva tehát, a hazai a kiskereskedelmi árak alakulásában továbbra is inkább kisebb csökkenésre lehet számítani, vagy az árak szinten tartására. Ezen a héten ez a jóslat abszolút beigazolódott: hétfőn a dízel ára csökkent, a benziné stagnált, szerdán már mindkét üzemanyagtípusnál árcsökkentést jelentettek be.

Legközelebb új információ az árakról jövő héten hétfőn jelenik meg, az akkor bejelentett árazás pedig szerdától lép majd életbe.

Hiába minden trükk és akció: a magyarok nem akarnak vásárolni a boltokban – lesújtó adatok érkeztek

Azt már megszoktuk, hogy éves összehasonlításban a magyar boltok forgalma markánsan csökken. De az továbbra is meglepő, hogy a masszív leárazások ellenére havi bázison sem tudnak nőni az eladások.