Az idén októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakában mérthez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.

Budapest, 2023. augusztus 1.A kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája egy budapesti CBA üzletben 2023. augusztus 1-jén. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közlése szerint a kormány folytatja az inflációcsökkentő intézkedéseket. Augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is.MTI/Balogh Zoltán
Hiába minden trükk és akció: a magyarok nem akarnak vásárolni a boltokban – lesújtó adatok érkeztek. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Legutóbb, 2023 szeptemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, miközben havi bázison lényegében nem következett be változás. Vagyis éves alapon látszik lassulás a mínuszban, de ami különösen aggasztó, hogy a havi idősoros összehasonlításban ennek nyoma sincs:

októberben szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött az értékesítés.

Érdemes ránézni a január–októberi időszakra, hogy az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva mi ment végbe. Azt látjuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 9 százalékos elmaradást mutat. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal szakadt be.

Mi történt októberben a boltokban?

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal lett kisebb. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal mérséklődött.

 

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,1 százalékkal esett be. Az eladások volumene egyedül a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben nőtt, méghozzá 7,2 százalékkal, 

  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, 
  • a használtcikk-üzletekben 7,9, 
  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,3, 
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, 
  • a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékos a zuhanás mértéke.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumenén még mindig érződik az előző évi 480 forintos hatósági ár, amelyhez képest az ősz közepén 21,1 százalékos elmaradást mértek. Érdekes ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9 százalékkal kilőttek.

Mennyi pénzt hagytak a magyarok a boltokban októberben?

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1589 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 

  1. 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 
  2. 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  3. 18 százaléka  az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az új magyar boltóriás megüzente a többieknek: 2030-ra az egyik legnagyobb lesz az országban

A Lidl, a SPAR, a Tesco és a többiek nem ülhetnek a babérjaikon. Fokozódik a verseny a magyar kiskereskedelemben.