Kiskereskedelem

Üzemanyag: döntöttek az új árakról – péntektől drágulás jön

Bejelentették a kereskedők, hogyan változik az üzemanyag ára két nap múlva.

Részleges üzemanyagár-emelés következik péntektől – derült ki a holtankoljak.hu friss adatközléséből.

20221109 Horvátország INA benzinkút TankolásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Üzemanyag: döntöttek az új árakról – péntektől drágulás jön / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a hét utolsó munkanapjától bár a benzin ára nem módosul, 

a gázolajé viszont 2 forinttal emelkedik.

Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve az alábbiakra számíthatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 604 Ft/liter,
  • Gázolaj – 603 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 604, illetve 601 Ft/liter, miután pünkösdhétfőn a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, a gázolaj beszerzési ára pedig bruttó 4 forinttal csökkent. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző árak néhány forinttal eltérhetnek. Az autópályák melletti töltőállomásokon viszont 50 forinttal drágább az üzemanyagok literenkénti ára. Mindenesetre lapunk tapasztalatai szerint a nem sztrádakörülmények mellett a benzint 600 forint, a dízelt pedig 596 forint körül árazzák a kutak. Vagyis továbbra is van esély arra, hogy péntektől is 5-össel kezdődjenek a literenkénti árak.

Mennyit drágult az üzemanyag 2024-ben?

Mindez annak köszönhető, hogy április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én még arról számoltunk be, hogy 95-ös benzin átlagára 650 forint per liter, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis egy hónap leforgása alatt a benzin és a dízel is mintegy 50-50 forinttal lett olcsóbb. Ezzel együtt is januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten 

a literenkénti benzinár 74, a dízelár pedig 37 forinttal nőtt, 

jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 33 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 4 forintos mínusz figyelhető meg. A 40–70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000–3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

A klímaváltozás az olajkereskedelmet is felforgathatja

Ilyen az, amikor akasztják a hóhért: az emelkedő tengerszint az olajkereskedelmet is ellehetetleníti. Ázsia lehet a leginkább érintett.

 

üzemanyag dízel ára benzin ára üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek