BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A klímaváltozás az olajkereskedelmet is felforgathatja

Ilyen az, amikor akasztják a hóhért: az emelkedő tengerszint az olajkereskedelmet is ellehetetleníti. Ázsia lehet a leginkább érintett.

Az olajszektor erőfeszítései a klímaváltozás valóságának elkendőzésére vagy épp a szükséges lépések megtételének lassítására jól dokumentáltak, ám egy friss jelentés szerint a felmelegedés hatására megemelkedő tengervízszint az olajipart is felboríthatja.

An oil tanker is offloading oil at the Longkou port area of Yantai Port in Yantai, China, on January 9, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) olaj
Az emelkedő tengerszint az olajkereskedelmet is ellehetetleníti / Fotó: AFP

A China Water Risk (CWR) agytröszt értékelése szerint a klímaváltozás hatására emelkedő tengervízszint megzavarhatja az olajkereskedelmet és a part menti olajfinomítókat és más petrokémiai üzemeket is eláraszthatja – írja a Reuters, felidézve, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2021-ben 1 méteres tengervízszint emelkedést jósolt az évszázad végére, de nem zárta ki a 2 méteres emelkedést sem.

Az olajkereskedelem legfontosabb kikötői is bajba kerülhetnek

A CWR úgy véli, hogy a világ 15 legnagyobb olajtanker termináljából 12-t érintene az emelkedő vízszint, köztük ötöt Ázsiában. 

A szaúdi, orosz, amerikai és Egyesült Arab Emírségekből származó olajexport 42 százaléka lehet érintett, míg az importoldalon a kínai, amerikai, dél-koreai és holland behozatal 45 százaléka lehetetlenülhet el.

A jelentés szerint mivel az ázsiai országok lehetnek a leginkább érintettek, nekik kellene a legtöbbet tenniük az olajfelhasználás leváltásáért, de a kikötők ellenállóképességének a javításáért is. A jelentésben szereplő infrastrukturális kockázatok ugyanakkor befektetési lehetőségeket is jelentenek, amit érdemes kihasználni, de még fontosabb az olajfogyasztás visszafogása, az ugyanis nem az energiabiztonság biztosítása helyett a jövőt süllyesztheti el.

Japán és Dél-Korea például olajimportjának háromnegyedét fedezi olyan kikötőkön keresztül, melyek sérülékenyek az egy méteres vízszintemelkedés esetén is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.