BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban fogynak a nők a Wegovytól, mint a férfiak

A Novo Nordisk csodaszere a szívelégtelenség kezelésében is hatásosan alkalmazható – derül ki egy vizsgálatból. A Wegovy azzal, hogy lefogyasztja a túlsúlyos betegeket, óvja a szívük működését is.

Újabb vizsgálatsorozat igazolta, hogy a Novo Nordisk súlycsökkentő szerétől, a Wegovytől a nők sokkal hatásosabban fogynak, mint a férfiak. Azonos kondícióban lévőknél 25 százalék lehet a nemek közti különbség a hölgyek javára. Ezt a megállapítást egy olyan kísérletsorozat „mellékeseként” szűrték le, amelyet a szívelégtelenség egyik válfajában szenvedőkön végeztek, tekintet nélkül a résztvevők nemek közti arányára – ettől függetlenül az közel 50-50 százalékos volt. 

Wegovy Photo Illustrations, fogyasztószer, wegovy, ozempic
A Wegovy egyre több terápiás területen igazolja hatásosságát / Fotó: AFP

Az elemzés szerint a női tesztalanyoknak magasabb volt a testtömegindexük és rosszabbak voltak a szívelégtelenségük tünetei. A vizsgálatokban 1145 beteg vett részt, ennek során a megőrzött ejekciós frakciójú szívelégtelenség, vagyis a HFpEF néven ismert állapotra összpontosítottak, amelynek lényege, hogy a szív izmai megmerevednek, és kevesebb vért szívnak be emiatt. A HFpEF a szívelégtelenségi esetek mintegy felét teszi ki, tünetei közé tartozik a légszomj és a végtagok duzzanata. Az állapot leginkább a túlsúlyos embereket érinti, és különösen gyakori a nők körében.

A Wegovy a szívelégtelenség ellen is bevethető 

A vizsgálatban olyanok is részt vettek, akiknél a szívelégtelenség cukorbetegséggel párosult, és olyanok is, akiknél nem. Ez az amerikai Diabéteszszövetség tudományos ülésén, a floridai Orlandóban vasárnap ismertetett eredmények szerint nem játszott szerepet a 2,4 milligrammban adagolt szemaglutidkezelés (a Wegovy hatóanyaga) során: a betegeknél az adatok szerint a gyógyszer nemtől függetlenül hasonló javulást eredményezett a HFpEF tüneteiben, így 

a fizikai korlátozásoknál csökkenést, a testmozgási funkcióban pedig aktivitást mutattak ki. 

A Wegovy révén mindkét csoport képviselői átlagosan 7,5 pontos javulásról tudtak beszámolni a nullától száz pontig terjedő pontozási rendszerben. A súlyvesztésnél viszont nagy eltérések voltak: az elhízással összefüggő HFpEF-ben szenvedő betegeknél a nők testsúlyuk átlagosan 9,6 százalékát, míg a férfiak a testsúlyuk csupán 7,2 százalékát veszítették el. 

A javulás független a ledobott kilók számától

A Wegovy más irányú terápiás kezelési lehetőségeit vizsgálva is hasonló tendenciát mutattak ki, de egyelőre nem tudják a választ arra, hogy miért dobnak le több kilót magukról a nők, mint a férfiak a szemaglutidnek köszönhetően.

„A férfiak és a nők esetében egyaránt látunk előnyöket” – idézi a Reuters Stephen Gough-t, a Novo orvosigazgatóját, aki szerint a vizsgálati adatok alátámasztják, hogy a Wegovy képes klinikai javulást elérni a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél is – más szív- és érrendszeri betegségek gyógyítása mellett

Az elhízás népbetegség az Egyesült Államokban, a Wegovy legnagyobb piacán / Fotó: AFP

A mostani vizsgálat legmeglepőbb megállapítása az volt, hogy a nemek közötti súlyvesztés eltérő mértéke nem befolyásolja a szívelégtelenségben szenvedőknél kimutatott állapotjavulást. Az adatok szerint a szemaglutidot kapó betegeknél kevesebb súlyos nemkívánatos eseményt jelentettek, mint azoknál, akik placebót kaptak az injekciójukba.

Amit a szívelégtelenségről tudni kell

A szívelégtelenség egy progresszív és potenciálisan végzetes állapot, amely világszerte több mint 60 millió embert érint, és ez a szám várhatóan növekedni fog a népesség öregedésével. A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem képes elegendő vért pumpálni a testen keresztül. 

A krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek két csoportra oszthatók: az egyik a csökkent (HFrEF) a másik pedig a megtartott ejekciós frakciójú (HFpEF) szívelégtelenség. A csökkent, HFrEF ejekciós frakciójú szívelégtelenség akkor fordul elő, ha a szívizom nem húzódik össze hatékonyan, és kevesebb vér pumpálódik ki a szervezetbe, gyakran korábbi szívproblémák, koszorúér-betegség és a szív szerkezeti károsodása miatt. 

A megtartott ejekciós frakciójú szívelégtelenség – amire a Novo Nordisk vizsgálata is kiterjedt – akkor fordul elő, ha a szívizom normálisan összehúzódik, de a bal kamra nem telítődik meg elegendő vérrel, gyakran a szívizom merevsége miatt. Mind a HFrEF, mind a HFpEF olyan társbetegségekkel kapcsolatos, mint 

  • a magas vérnyomás, 
  • a koszorúér-betegség, 
  • az elhízás 
  • és a 2-es típusú cukorbetegség. 

A szívelégtelenség a kórházi kezelések vezető oka az Egyesült Államokban és Európában, de Ázsiában is növekszik a betegek száma – írja a betegségről honlapján a Boehringer Ingelheim.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.