Amellett, hogy az elhízott betegeknek segít testsúlyuk átlagosan 15 százalékos csökkentésében, egy vizsgálat szerint jelentősen mérsékli a szívroham, a sztrók vagy a szívbetegség okozta halálozás előfordulását is a Novo Nordisk által piacra dobott Wegovy – közölte a dán gyógyszergyártó cég hétfőn.

An employee sits next to a door bearing the logo of Novo Nordisk at the factory in Hilleroed on September 26, 2023. Novo Nordisk is a leading global healthcare company, founded in 1923 and headquartered in Denmark, aiming to defeat diabetes and other serious chronic diseases such as obesity and rare blood and endocrine disorders. On June 12, 2023, the company announced plans to invest 15.9 billion Danish kroner to expand an existing Active Pharmaceutical Ingredient (API) production facility in the country. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
Nemcsak fogyaszt, életet is ment a Novo Nordisk Wegovyja.
 Fotó: AFP

A bejelentést megelőzően a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat klinikai vizsgálatról készült tanulmányát hatalmas érdeklődés mellett részletesen bemutatták hétvégén az American Heart Association (Amerikai Szívgyógyászati Társaság) éves philadelphiai konferenciáján.

Szinte azonnal javul a Novo Nordisk Wegovyjával kezelt szívbetegek állapota

A felmérésben olyan, a testtömegindexük alapján túlsúlyosnak és elhízottnak minősülő szívbetegeket vizsgáltak, akik nem szenvedtek cukorbetegségben. Körükben a Wegovy a nem halálos szívbetegség kockázatát 28 százalékkal, a nem halálos stroke kockázatát 7 százalékkal, a szívbetegséggel összefüggő halálozás kockázatát pedig 15 százalékkal mérsékelte.

A Wegovyt kapó betegek állapota ráadásul szinte azonnal javult a placebót kapókkal ellentétben a kutatók szerint.

Mivel pedig a betegek még nem vesztettek súlyukból, amikor a kardiovaszkuláris előnyök már kezdtek jelentkezni, a Novo Nordisk szerint a javulást nem lehet pusztán a fogyás következményének tulajdonítani.

Bruno Halpern, a brazíliai Sao Pauló-i kórház elhízásközpontjának vezetője szerint a Wegovyt mostantól az első vonalban kell bevetni a szívbetegségek kezelésére.

A gyógyszer mellékhatásaival kapcsolatban Martin Lange, a Novo Nordisk fejlesztési vezetője ismertette, hogy a 17 604 beteggel végzett, átlagosan 33 hónapos időtartamú vizsgálatban részt vevők közül 1500-an hagyták abba a kúrát főként gyomor-bélrendszeri tünetek (hányinger és hányás) miatt, szemben a placebocsoport 718 betegével.

Visszatartó erőt jelenthet a fogyasztószer magas listaára

Noha a klinikai vizsgálattal nem a fogyást mérték, és ezért a betegeknek nem kellett dokumentálniuk étrendjüket és testmozgásukat, az időszak végén megállapították, hogy a résztvevők átlagosan teljes testsúlyuk csaknem 10 százalékát leadták.

Lange arra számít, hogy a Wegovy javallatának szívgyógyászati kiegészítését az Egyesült Államokban a jövő év első felében, míg az EU-ban fél évvel később hagyják jóvá.

A Jefferies szerint ugyanakkor a vitathatatlan szív- és érrendszeri eredmények dacára visszatartó erő lehet a Wegovy szedésével szemben a gyógyszer meglehetősen magas, havi 1000 dolláros amerikai listaára.

A Novo Nordisk árfolyama 2023-tól
Újra nekirugaszkodott a Novo Nordisk árfolyamgörbéje

Ráadásul a kulcspiacon, az Egyesült Államokban ahhoz, hogy a Medicare egészségbiztosítási rendszer megtérítse a gyógyszer árát, a kongresszusnak a Reuters szerint még jóvá kell hagynia egy júliusban benyújtott törvényjavaslatot. 

Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a súlycsökkentőket az életmódgyógyszerek közé sorolják, amelyekre a Medicare nem fizethet.

A hírekre több mint 3 százalékkal, 715 dán koronára erősödtek a Novo Nordisk részvényei, miután év elejétől a pénteki zárásig, már 47,5 százalékkal drágultak.