A rongálás bűncselekményének új, minősített esetét jelentené a tárcának az a javaslata, mely az egyházi javak védelmét szolgálná -- mondta Hende Csaba politikai államtitkár a Világgazdaságnak. E szerint bevezetésre kerülhetne az aljas indokból elkövetett rongálás fogalma, mely az anyagi kárt messze meghaladó megbotránkozást okozó cselekményeket illetné. A büntetés mértékéről még nincs határozat, de természetesen súlyosabb elbírálás alá esnének az efféle bűncselekmények.
A másik javaslat az egyházi személyeket helyezné fokozott védelem alá, mivel a sérelmükre elkövetett támadások mind a hívek, mind a jóérzésű emberek felháborodását váltják ki -- mondta Hende Csaba. A tervek szerint a papok közfeladatot ellátó személynek minősülnének, akár a mentősök vagy a taxisok, az ellenük elkövetett támadásokat szigorúbban ítélné meg a törvény. Arról, hogy kik minősülnének egyházi személynek, a civil ruhában levő papokra is vonatkozna-e a jogszabály, illetve kiterjedne-e a kisegyházak képviselőire, az államtitkár még nem tudott válaszolni, mondván, hogy még egyeztetés alatt van a tervezet.
Az IM illetékesei a kulturális tárca egyházakkal foglalkozó vezetőivel együtt folytatják az egyházak szakértőivel az egyeztetést.