Decemberi ülésén vitatja meg a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) a határon túli magyarok kedvezményeiről szóló törvénytervezet normaszövegét -- jelentette be az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke. A törvény a kormány szándéka szerint 2002. január 1-jén lépne hatályba, a tervezet pedig jövő év tavaszán az Országgyűlés elé kerülhet. Az elnök szerint a kerettörvényben foglalt elvek, kedvezmények gyakorlati megvalósítása 5 milliárd forintba kerülne.
Most még nem lehet a jogosultságok anyagi vonzatát megítélni, de azt már látni lehet, hogy az 5 milliárd forint erre kevés lesz -- vélekedett Szent-Iványi István szabad demokrata politikus. A külügyi bizottság elnöke szerint uniós elvekbe ütköznének a magyarországi munkavállaláshoz nyújtandó kedvezmények, mert e téren etnikai alapon senki nem diszkriminálható.
Fölöslegesen keltett illúziókat a kormány a külhoni magyarság körében -- állítja Tabajdi Csaba. Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy olyan javaslat támogatására gyűlt össze több százezer aláírás, amit a kormány nem tud teljesíteni.
A határon túli magyarok szervezeteinek képviselői közül többen hangsúlyozták, hogy nagy a várakozás a külhoniak részéről. A Vajdasági Magyarok Szövetségének alelnöke, Józsa László úgy látja, hogy igény lenne a kettős, illetve a külhoni állampolgárság bevezetésére is. A jelenlegi törvénytervezet első lépés azon az úton, aminek a végén egyenlőségjel kerül a határokon innen és túl élő magyarok közé -- fogalmazott.
A Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) képviselője, Varga Attila kiemelte: a romániai magyarok egy része amiatt aggódik, hogy Magyarország EU-csatlakozásával a határátlépés nehézkessé válhat, és újabb "vasfüggöny" ereszkedhet le.