Több mint húsz pályázat érkezett a BKÁE-ről a vállalati professzori cím elnyerésére. A Magyarországon "Cathedra Aurea" néven bevezetett vállalati professzori címet ugyanis pályázat útján nyerheti el egy meghatározott témát, kutatási területet képviselő egyetemi professzor vagy docens. A támogatott öt esztendőn át évi 6,4 millió forintot kap a támogató cégtől, cserébe az egyetemi tanár, docens éves beszámolót készít a szerződésben foglalt tevékenységéről és szükség szerint részt vesz a vállalat oktatási feladataiban, valamint minden egyetemi munkájával kapcsolatos dokumentumon megjeleníti a támogató nevét.
Az új támogatási rendszer új alapokra helyezi az egyetem és a gazdaság kapcsolatát -- fogalmazott Chikán Attila, aki szerint a jövő egyeteme olyan szolgáltató intézmény lesz, amely -- amellett, hogy továbbra is a képzés színtere marad -- teret ad az üzleti vállalkozásoknak is. A BKÁE egyébként működési költségeinek 40 százalékát már most is külső forrásból teremti elő.
Az csak december közepére derül ki, melyik nyolc BKÁE-oktató nyeri el először Magyarországon a vállalati professzori címet.