Csaknem három hete indított vizsgálatot a KDKF az aszódi veszélyeshulladék-lerakó állapotának felmérésére. Ez az egyetlen olyan létesítmény az országban, amely első és másodosztályú veszélyes hulladék fogadására is alkalmas. Kónya Károly, a felügyelőség igazgatója elmondta, 2001 januárjában befejeződhet az eljárás.
A vizsgálat időtartamára az első és másodosztályú veszélyes hulladékok fogadása szünetel -- mondta Maál György, a Pyrus-Rumpold Rt. igazgatója. A vállalat összesen 330 cégtől vesz át rendszeresen ilyen besorolású veszélyes hulladékot, azonban a lerakó működésének szünetelése miatt a cégek kénytelenek ideiglenes telepekre szállítani vagy elégettetni a hulladékot. A KDKF igazgatója szerint a jelenlegi helyzet annak a kockázatát növeli, hogy a beszállítók egy része illegálisan próbál majd megszabadulni a veszélyes hulladéktól, ami beláthatatlan környezeti kockázattal járhat.
A környezetszennyezések megelőzéséhez szigorúbb ellenőrzésekre lenne szükség, azonban a felügyeletnek a szakemberek alacsony létszáma miatt a folyamatban lévő egyéb ügyek ellátása is nehézségeket okoz, s nem képes további több száz cég tevékenységét több hónapon keresztül egyidejűleg figyelemmel kísérni. A helyzet kezelhetetlensége miatt a KDKF a Környezetvédelmi Főfelügyelőséghez fordult támogatásért, s megkereste a Környezetvédelmi Minisztériumot is.