A határon túli magyarok jogállásáról készülő kerettörvény normaszövegét jövő heti ülésén tárgyalja a Máért. Jó esély van rá, hogy tavasszal az Országgyűlés elé kerül a tervezet.
A törvény rögzíteni fogja a "határon túli magyar igazolványnak" -- mint köziratnak -- a tartalmát, illetve a kiállításával kapcsolatos eljárás alapvető szabályait. A határon túli magyaroknak nyújtandó kedvezmények közt szerepel a legalább három hónap időtartamú magyarországi munkavállalás lehetősége, az egészségügyi szolgáltatásokhoz igényelhető támogatás, utazási kedvezmények, felsőoktatási támogatások igénylése.
Az átfogó törvényi szabályozást az indokolja, hogy a határon túli magyarokat érintő különböző szintű jogszabályok száma jelenleg megközelíti a 150-et -- áll a Határon Túli Magyarok Hivatalának egy tanulmányában. A törvény koncepciója nem támogatja a Magyarországra történő áttelepülést, továbbá megkülönbözteti a szomszédos országokban élő magyarokat aszerint, hogy kezdeményezik-e a bevándorlást, vagy sem. A határon túli magyarok körébe ugyanis nem illeszthető be a bevándorlást kérelmező, hiszen a bevándorlásnak eleve feltétele, hogy az illető Magyarországon éljen.
Olyan javaslatot fogalmazunk meg, amely a vízumkényszer esetleges bevezetését követően is biztosítja a határon túli magyar igazolvánnyal rendelkezők számára a magyarországi beutazást -- idézte az MTI Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium politikai államtitkárának a Krónika című lapnak adott nyilatkozatát. A politikus szerint a külhoni állampolgárság koncepciójából "átveszik a beépíthető részeket".
A soron következő Máért-ülésen a Vajdasági Magyarok Szövetsége nem fogja felvetni a külhoni magyar állampolgárság kérdését. A törvény magába foglalja mindazt, amire jelen pillanatban lehetőség nyílik a bel- és külpolitikai helyzet alapján -- nyilatkozta lapunknak Józsa László alelnök, aki úgy látja: hosszú távon módosulhatnak a kedvezmények.
A külhoni állampolgárság kérdését -- melynek bevezetését csak Erdélyben több százezren támogatták aláírásukkal -- a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) fel fogja vetni a következő Máért-ülésen -- felelte a Világgazdaság kérdésére Kónya-Hamar Sándor. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke hozzátette: miután még nem látták a normaszöveget, azt nehéz lesz az ülésen érdemben megvitatni.