Őrizetbe vette tegnap délután a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselőt. A honatya budapesti lakásán házkutatást is tartottak a nyomozók, melyet Kandikó Gyula, a hivatal vezetője eredményesnek minősített. Mint lapunknak elmondta, sikerült olyan tárgyi bizonyítékokat lefoglalniuk, amelyek alátámasztják a bűncselekmény gyanúját.
A házkutatásra és az őrizetbe vételre annak eredményeképpen került sor, hogy a parlament kedden ismét felfüggesztette Székely Zoltán mentelmi jogát, akivel szemben ezúttal az emődi csatornaberuházással kapcsolatos tevékenysége szolgáltatta az újabb bűncselekmény gyanúját. Az emődi polgármester korábban átadta az ügyészségnek azt a Székellyel folytatott beszélgetését rögzített kazettát, melyen a képviselő a támogatások utalásának lelassításával fenyegeti a polgármestert, amennyiben az a csatornamunkálatok egy részét nem egy általa megjelölt cégnek juttatja.
Az ügyészség várhatóan pénteken dönt arról, kezdeményezi-e a képviselő előzetes letartóztatását. Őrizetben maximum 72 órán át tarthatják. Kandikó Gyula szerint az őrizetbevételre részint a képviselő korábbi, a tanúk vallomásának befolyásolására alkalmas nyilatkozatai miatt volt szükség, emellett az újabb bűncselekménnyel együtt jelentős büntetést eredményezhető eljárásnál immáron tartani kell a szökéstől is.
Tegnap az ügyészség a környezetvédelmi alap céltámogatásának felhasználását vizsgáló parlamenti albizottság három szakértőjét is gyanúsítottként hallgatta ki az ügyben. Őket Székelyhez hasonlóan vesztegetéssel, valamint befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. Információink szerint a szakértők közreműködhettek a képviselő "pénzszerzési akcióiban". Székely Zoltánt már korábban gyanúsítottként hallgatták ki egy Pest megyei csatornaberuházás kapcsán; az ügyészség október 12-én tetten érte, amikor egy megfenyegetett vállalkozótól vett át 20 millió forintot.