BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hódmezővásárhely: perpatvaros város

Miniszterek és politikusok egész serege utazott Hódmezővásárhelyre az elmúlt egy hónapban, hogy Rapcsák András kampányát támogassa a helyi önkormányzati választáson. A Fidesz jelöltje ellen több mint egy tucat eljárás indult az elmúlt években, amelyek közül -- a város volt alpolgármestere szerint -- három esetben született elmarasztaló végzés.

Rapcsák András negyedszer is nyerni tudott a hódmezővásárhelyi polgármesteri címért folyó harcban, de ezúttal a korábbiaknál jóval szorosabb volt a küzdelem, pedig fideszes miniszterek és politikusok egész sora utazott a városba, hogy támogatásáról biztosítsa a párt jelöltjét. Többek között a régi-új polgármester mellett kampányolt Pokorni Zoltán oktatási, Pintér Sándor belügy-, Harrach Péter szociális és családügyi, illetve Deutsch Tamás sportminiszter, Manninger Jenő, a közlekedési tárca politikai államtitkára, továbbá Kövér László, a Fidesz elnöke, Isépy Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese, Makovecz Imre építész. A döntő szerep a korteskedésben azonban -- a helyi ellenzéki politikusok szerint -- Orbán Viktor miniszterelnöknek jutott, aki Rapcsák András kampányzáró gyűlésén kijelentette: ha megbízható kezekbe kerül a város, akkor a kormány kész megvizsgálni a Hódmezővásárhely--Szeged közötti út kiszélesítésének, valamint a város körüli elkerülő út megépítésének és a városi utak teljes körű felújításának lehetőségét.
Jóval kisebb korteshaddal kellett beérnie a hat párt által támogatott Mucsi Imrének, akit Túri-Kovács Béla környezetvédelmi és Boros Imre Phare-programokért felelős miniszter, valamint Tamás Károly, a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára mellett leginkább helyi politikusok és civil szervezetek támogattak.
Az újjáválasztott polgármester ellen több mint egy tucat különböző eljárás indult az utóbbi években, amelyek közül három büntetőfeljelentést és három közigazgatási eljárást a helyi képviselő-testület kezdeményezett. Ezek közül -- bizonyítottság hiánya miatt -- az András-nappal, a közpénzen kiváltott családi útlevelekkel, valamint a közpénzen finanszírozott jogosítvánnyal és tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos eljárás már megszűnt.
Elmarasztaló végzés -- Túri András volt alpolgármester szerint -- három ügyben született. Novemberben jogerős ítéletet mondtak ki a hivatali munka akadályozása miatt indított fegyelmi ügyben: a Csongrád Megyei Bíróság tízszázalékos jövedelemmegvonásra büntette a polgármestert. Szintén novemberben hozott ítéletet a megyei bíróság a gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos ügyben: a bírói szerv megfosztotta tisztségétől Rapcsák Andrást, azonban az eljárás nincs lezárva, mert a polgármester fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.
A volt alpolgármester ide sorolta azt az ügyet is, hogy a Legfőbb Ügyészség -- közpénzen történő családfakutatással kapcsolatban -- hűtlen kezelés gyanúja miatt Rapcsák András mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a parlament mentelmi bizottságánál, de jogerős ítélet nem születhetett, mert a képviselők elutasították az ügyészségi kezdeményezést.
Egyetlen büntetőeljárás sem vezetett eredményre, "csupán" a hivatali munka akadályozása miatt követett el fegyelmi vétséget Rapcsák András -- mondta Erdélyi Miklós, a politikus ügyvédje. Minden más ügy még folyamatban van -- tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.