BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóváírható egyházi adományok

Az egyházak, illetve az egyházaknak adományozók ez évtől élhetnek először az adományok utáni adójóváírás lehetőségével. A Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma 22 olyan egyházat, illetve vallási közösséget jelölt meg, ahol érvényesíthető az adókedvezmény.

Az egyház-finanszírozási törvény tavalyi módosítását követően az NKÖM-nek 2001. január 31-ig kellett meghatároznia az adóigazolás kiállítására jogosult egyházak körét. A listára olyan egyházak kerülhettek fel, amelyek legalább 100 éve jelen vannak Magyarországon, 30 éve már szervezett formában működnek, s amelyeknek az adózók több mint 1 százaléka ajánlotta fel személyi jövedelemadójának 1 százalékát. A Magyarországon bejegyzett több mint száz egyházból 42 jelezte, felkerülne a listára, közülük 22-en kaptak az adóigazolás kiállítására szóló jogosítványt.
A közcélú adományokkal kapcsolatos jegyzék nem függ össze az 1 százalékos szja-felajánlással -- mondta lapunknak Galik Gábor, a kulturális minisztérium főosztályvezető-helyettese. Mint fogalmazott: az egy százalékért senki nem állít ki adóigazolást. Az adományok esetében azonban ez évtől arra nyílt mód, hogy mind az egyházak, mind pedig az adományozók élhetnek az adójóváírás lehetőségével. Az adományozók az adomány harminc százalékát, de legfeljebb ötvenezer forintot írhatnak jóvá, cégek esetében az adományok a vállalkozások adózás előtti eredményét csökkenthetik 20 százalékos mértékben.
A főosztályvezető beszámolt arról is, hogy a törvény lehetőséget ad a huszonkettes jegyzék évközi bővítésére, a legkésőbbi, a 2002. évre vonatkozó jegyzék összeállításának időpontja december 15-e.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.