A közelmúltban a Malév torontói járatán -- mint ismert -- azért nem szállítottak el egy roma családot, mert nem tettek eleget a beutazás feltételeinek. A légitársaságnak kell ugyanis állnia a hazautaztatás költségeit olyankor, amikor a bevándorló jogszerűtlenül érkezik a célországba.
Az elmúlt évben 2320 magyar nyújtott be menekültjogi kérelmet Kanadában -- tudta meg lapunk az ország bécsi nagykövetségének illetékesétől. Tavaly Torontóból járatonként átlagosan három utast kellett a nemzeti légitársaságnak visszahoznia -- tudta meg lapunk malévos forrásból. Önkéntes alapon -- például abban az esetben, ha a kérelmező nem győzi kivárni, hogy a kanadai hatóságok megadják a menedékjogot -- évente 50-60 személy vonja vissza a kérelmét. Az ő hazaszállításukról szintén az odafuvarozó köteles gondoskodni.
Azoknak a visszaszállítása miatt, akik nem kaptak menedékjogot, a Malév 2000-ben kilencmillió forint jegyárbevételtől esett el. A kanadai hatóságoknak kifizetett büntetés összege -- amit azért kellett kifizetnie a cégnek, mert odaszállította a kiutazókat -- 21,8 millióra rúg.