BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitairatot szerkeszt a Fidesz

Február 10-én dönt a Fidesz országos választmánya (ov) a párt tisztújító kongresszusának összehívásáról, s előreláthatólag májusi időpontot jelöl meg. A Világgazdaság megtudta: a Fidesz országos elnökségének péntek-szombati tanácskozásán a készülő választási programról is szó esik, amelyet a tervek szerint -- akárcsak az 1998-as kampány "előestéjén" -- ezúttal is "vitairat" formájában jelentetnek meg.

Rogán Antal elnöki kabinetfőnök lapunknak adott tájékoztatása szerint a Fidesz országos elnökségének péntek-szombati ülésén a párt választási felkészülése lesz az egyik napirendi pont. Úgy tudjuk, a téma előadója értelemszerűen Kövér László elnök lesz, aki írásos előterjesztésben rögzítette a párt ezzel kapcsolatos feladatait. Az még nem egyértelmű, hogy a Fidesz a tanácskozást követően véglegesíti és nyilvánosságra hozza-e álláspontját az FKGP-vel, illetve az MDF-fel kötendő választási szövetségek ügyében. Mint arról többször beszámoltunk, a párt vezető politikusai előbb az elmúlt év, majd 2001 januárjának végére tették a megállapodás megkötésének "utolsó" időpontját, ám ez a törekvésük egyrészt az MDF ellenállásán, másrészt az FKGP botrányain és népszerűségvesztésén megbukott.
Az elnökség mostanit megelőző első többnapos, "stratégiaalkotónak" minősített tanácskozásán, 2000 májusában a testület Kövér Lászlót megbízta azzal, készítse el a párt stratégiai programját. Információink szerint a tervezettnél lassabban készülő -- több, a programíróknak megszabott határidő lejárt már -- dokumentum elemeiről is szó lesz a hét végi konzultáción, amelyen egyébként nemcsak elnökségi tagok, hanem mások mellett Stumpf István kancelláriaminiszter is részt vesz. A Világgazdaság megtudta: a választási programot a tavasz folyamán -- elképzelhető, hogy a párt soron következő tisztújító kongresszusa alkalmából -- "vitairat" formájában hozzák nyilvánosságra. A Fidesz 1996 végén "dobta be" a köztudatba a vitairat és egyúttal a "polgár" fogalmát, amikor is "a polgárokkal folytatandó párbeszéd" jelszavával jelentette meg A polgári Magyarországért című dokumentumot. Azt még nem tudni, hogy a régi, beváltnak tekintett formát milyen tartalommal és milyen "hívószavakkal" töltik meg, de az nyilvánvaló: a középpontba a kormány sikeresnek minősített intézkedései kerülhetnek. Rogán Antal elmondta még: az elnökség ülésén Orbán Viktor miniszterelnök beszámol a következő másfél év kormányzati teendőiről is.
A Fidesz országos választmánya február 10-én dönt a tisztújító kongresszus összehívásáról -- tudta meg lapunk Szita Károlytól. A testület általános alelnöke elmondta: májusi időpontot kívánnak megjelölni. Az ov jövő szombaton dönt a párt 2001. évi költségvetéséről és 2000. évi gazdálkodásának zárszámadásáról is.
A májusi kongresszuson teljes tisztújítás lesz, s a lapunk által megkérdezett politikusok mindegyike úgy vélte, nincs realitása annak, hogy Kövér Lászlót valaki más váltsa az elnöki tisztségben. A Fidesz emellett várhatóan dönt alapszabályának módosításáról is, miután az Európai Néppárthoz történt csatlakozása miatt törölnie kell a dokumentumból a párt Liberális Internacionáléhoz tartozásáról szóló passzust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.