Az MSZP-képviselők többsége azt ajánlja a párt országos választmányában (ov) is tevékenykedő tíz frakciótagnak, hogy az ov szombati ülésén azt képviseljék: szerencsésebb lenne, ha külön kongresszusi tanácskozáson döntenének az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről és a párt országos listájáról -- jelentette be Nagy Sándor frakcióvezető a képviselőcsoport tegnapi ülését követően.
Az MSZP szocialista platformja még senkivel -- így Németh Miklóssal sem -- tárgyalt arról, hogy ki legyen a párt miniszterelnök-jelöltje -- mondta Nagy Sándor a Világgazdaságnak. A politikus érzékeltette: több jelölt közül lesz célszerű megnevezni azt, akinek a legtöbb esélye lehet a jövő évi választásokon. "A frakció minden jó elképzelést támogat, és egyetért abban, hogy legkésőbb június végéig miniszterelnök-jelöltet kell állítanunk. Az egyetlen vitás kérdés az, hogy ezt össze kell-e kapcsolni az országos lista elkészítésével, vagy sem, mindkettő mellett -- és ellen -- szólnak érvek."
Ismert: a pártelnökség múlt vasárnap azt javasolta az ov-nek, hogy június 30-ra hívja össze a kormányfőjelöltről, a választási program főbb elemeiről és az országos listáról is döntő kongresszust. A frakció támogatja, hogy tavasszal, illetve nyár elején kongresszust hívjanak össze a miniszterelnök-jelölt megnevezésére és a választási program téziseinek elfogadására, a listáról -- a frakció többsége szerint -- azonban egy későbbi tanácskozáson kellene dönteni.