A Duna Televízió elhatárolja magát a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet eljárásától, s kijelenti, hogy a televíziójuk nézettségére, nézői szokásaira vonatkozó kérdéseken túli felméréshez nincs közük -- szögezi le Vass Csaba, a Duna Tv médiakutatási igazgatója, hozzátéve: őket nem a magyar kormány, hanem a csatorna megítélése érdekli.
A Romániai Magyar Szó írt arról szerdán, hogy a DTV-re vonatkozó kérdések mellett a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök megítélésére is rákérdeznek a biztosok. Az tegnapra kiderült, hogy konkrét személyekről nem tudakozódnak.
A DTV-vel évek óta együttműködő Kód részben saját korábbi kutatásainak sorában a társadalmi demográfiai felmérésen túl kíváncsi volt a státustörvény fogadtatására, a magyar kormányról alkotott vélemény alakulására, arra, hogy a romániai változások hogyan hatnak a kisebbség helyzetére, s rákérdeztek az elvándorlási hajlandóságra -- foglalja össze Véssey Péter, a Kód ügyvezetője.
A Duna Tv szerződésszegésnek tekinti a Kód gyakorlatát, mert a még mindig zajló közvélemény-kutatás kérdéseinek "megtoldásáról" szerdán értesültek, a Kóddal kötött megállapodásban nincs szó erről. A magyar tévécsatorna ezért azt követeli az intézettől, hogy a magyar és a román sajtóban tudassa: a Duna Tv-nek nincs köze a történtekhez, és a piackutató cég vállalja magára a felelősséget.
Függetlenül attól, hogy konkrét politikusokról alkotott vélemény nem volt része az inkriminált kérdőívrésznek, közszolgálati televízióra nézve rendkívül hátrányos, ha akaratán kívül hozzák a hatalommal kapcsolatba -- érvel Vass Csaba.
Véssey Péter elismeri, hogy a saját költségükön végzett kérdéssorra nem adott megbízást, engedélyt a Duna Tv. A helyesbítő közlemény kiadására hajlandó a cég.