Mintegy 515 ezer mozgássérült-igazolvány lehet forgalomban, ebben a számban benne vannak a lejártak is -- mondta lapunknak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) hivatalvezetője, Szakály József. Az igazolványok iránti kereslet megnőtt május óta, amikor is a mozgáskorlátozottak ingyenesen parkolhatnak díjzónás közterületeken.
Jelenleg még becsülni sem lehet, hogy mekkora bevételkiesést jelent az önkormányzatok és a parkolási társulások számára az, hogy a mozgássérültek díjmentesen parkolhatnak a fizetős területeken, az azonban bizonyos, hogy sok-sok millió forintos nagyságrendről lehet szó -- mondta a Magyar Parkolási Szövetség elnöke, Tóth József, aki szerint nem az a gond, hogy a valódi rászorultaknak nem kell fizetniük a parkolásért, hanem az, hogy rengetegen visszaélnek az engedéllyel. Az engedély ugyanis személyre szól, azonban parkoláskor csak az autóban hagyott igazolványt tudják -- kívülről -- ellenőrizni a parkolóőrök, mivel a kedvezmény használója nincs jelen; ezért lehetetlen kiszűrni az ezt jogtalanul használókat -- hívja fel a figyelmet Tóth József. A parkolási szövetségek azt szeretnék elérni, hogy a mozgássérülteknek járó parkolási engedély ne személyhez, hanem a gépjárműhöz kötődjön (mint például az önkormányzat által kiadott lakossági várakozási engedélyek), mivel így az ellenőrzés egyszerűbb lenne, a visszaélések pedig visszaszorulnának.
A MEOSZ már évek óta sürgeti, hogy egy korszerű, nehezen hamisítható, EU-konform igazolványt vezessenek be a jelenlegi elavult helyett, amit egy egyszerű színes fénymásolóval is könnyen lehet hamisítani -- jelentette ki Szakály József. Az egyesület tudomása szerint eddig mindössze két esetben indult eljárás hamis parkolási engedély miatt okirat-hamisítás címen. A hiteles engedéllyel való visszaélésről pedig semmiféle szankció sem rendelkezik.