Százmilliós kárt okoztak a Mol Rt.-nek azok az elkövetők, akik megfúrták a cég Mezőtúr térségében húzódó gazolinvezetékét. A kár egy része az ellopott gazolin, illetve a mezőtúri Mol-üzem egyhetes kényszerű leállítása miatt keletkezett, de a legnagyobb összeget a környezeti kár elhárítása teszi ki. Az elkövetők ugyanis felszereltek egy csapot a megfúrt föld alatti vezetékre, de azt nyitva hagyták, ezért mintegy 200 tonna gazolin a földbe került, s az olajvállalat 10 ezer négyzetméteres területen kényszerül talajcserére.
A kár megtérítésére a tettesek elfogása esetén sem lehet számítani, mert a hatóságok hasonló ügyekben lopás miatt indítanak eljárást, ezért a bíróságok csak az ellopott anyag értékének megfelelő kártérítést szoktak előírni -- fejtette ki Holoda Attila. A Mol Rt. termelési igazgatója elmondta: a cég mintegy 14 700 kilométeres hálózatrendszerét ért támadások száma az elmúlt két évben jelentősen emelkedett. Az idei évben eddig tíz alkalommal csapolták meg a vezetékeket, s az összesített kár nagysága a legutóbbi eset nélkül is megközelíti a 200 millió forintot.
A csőrendszer egy része el van látva olyan korszerű szivárgásfigyelő rendszerrel, amely azonnal jelzi, ha -- szivárgás vagy lopás miatt -- csökken a vezetékben uralkodó nyomás, de a folyékony és gáz halmazállapotú kőolajszármazékot egyaránt szállító vezetékeknél gyalogos járőröket alkalmaznak a hasonló esetek kiszűrésére. Ezeken a helyeken ezért általában csak utólag derül ki, ha baleset vagy bűncselekmény történik.