Ebben az évben négy városban tartanak központi ünnepséget augusztus 20. alkalmából: Budapesten kívül Siófok, Miskolc és Zalaegerszeg lesz a hivatalos programok helyszíne. A négy településen tartandó rendezvények áfával együtt összesen 858,6 millió forintot vesznek ki az állami költségvetésből. Ez az összeg mintegy 130 millióval kevesebb, mint a tavalyi ünnepségekre szánt pénz. Emlékezetes: 2000-ben egymilliárd forintot szánt a Miniszterelnöki Hivatal a három helyszínen, Budapesten, Tihanyban és Debrecenben tartott rendezvényekre. Ezúttal nem kíséri fényjáték a tűzijátékot, ezért lett ennyivel olcsóbb a rendezvény -- magyarázta a különbség okait Kertész Viktória, az Országimázs Központ (OK) sajtófőnöke.
A három vidéki helyszínen zajló ünnepségekhez 129 millió forinttal járul hozzá az OK, a fővárosi rendezvénysorozatra pedig 222 milliót fordít. A budapesti tűzijáték összköltsége 310 millió forint. Ezenkívül a rendezvényekhez fűződő hirdetések, tájékoztatók előállítása, közreadása, valamint a biztosítási, forgalomszervezési és közüzemi díjak tesznek még ki összességében 198 millió forintot -- így adódik össze az egészében 859 millió forintos "ünnepi büdzsé".
A szervezést -- csakúgy, mint az elmúlt évek állami ünnepségei esetében -- a Happy End Kft. végzi. A hivatalos ünnepségek színhelyéül jelentkezett vidéki városok közül elsősorban földrajzi szempontok alapján választotta ki a három nyertest az OK. A cél az volt ugyanis -- indokolta a központ illetékese --, hogy "minél kevesebbet kelljen utazni a vidéken élő lakosságnak ahhoz, hogy a központi ünnepséget láthassa".