Az igazságügyi tárca a kárpótlásban érintett szervezetekkel történt eszmecsere tapasztalatait, észrevételeit is felhasználja majd a tervezet közigazgatási egyeztetése során -- nyilatkozta lapunknak Somogyvári István. Az IM közigazgatási államtitkára hozzátette: még egy egyeztetést tartanak a felek között, mielőtt a javaslatot kormány elé terjesztenék. Mint ismert, az IM-tervezet -- amelynek részleteiről a tárca továbbra sem számol be -- két verzió alapján 300, illetve 330 ezer forintban állapítaná meg a kárpótlás mértékét (VG, 2001. augusztus 3.). A jóvátétel összegével kapcsolatban még a Pénzügyminisztériumnak is tesz észrevételeket -- hárította el az államtitkár a szervezetek összegszerű javaslataival kapcsolatos érdeklődésünket. Nem eldöntött az sem, elfogadják-e a szervezetek azon kérését, hogy az 1997-es kárpótlási törvény ratifikálása óta elhunyt jogosultak hozzátartozói is részesüljenek a jóvátételből. A korábbi kárpótlási törvény ugyanis nem teszi lehetővé a jogosultság öröklését -- jelentette ki Somogyvári István.
Egyes szélsőséges kijelentéseket leszámítva a tárgyaláson részt vett kilenc szervezet lényegében közös álláspontot alakított ki -- mondta a jogosultak legnagyobb hányadát képviselő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Tordai Péter tudatta: a kárpótlás összegében is konszenzusra jutottak, és szeretnék elérni, hogy a tervezetben javasolt összegen felül az 1997-es kárpótlási törvény elfogadása óta eltelt időszakból származó kamatokat is megkaphassák az érintettek, akik így 500-550 ezer forint körüli egyszeri juttatásban részesülhetnének. Azt azonban még nem tisztázták, végül mekkora lehet az összeg, valamint azt sem, megvan-e a költségvetési fedezet az összességében sokmilliárdos kifizetésekre. A kifizetések ütemezése sem világos: a javaslat 2004 végéig ütemezné a kifizetéseket, a kárpótoltak szervezetei ellenben 2003 áprilisára lezárnák -- mondta a Mazsihisz elnöke.
A tervezet érintettjei -- mint ismert -- a második világháború idején és után, a deportálások és kényszermunka során elhunytak közvetlen hozzátartozói.