Alapvetően két hiba csúszott a felvételik elbírálásának rendjébe -- mondta lapunknak Sió László, a tárca politikai államtitkára. Az első az iskolai adatrögzítésnél történt, hiszen nemcsak az Országos Középiskolai Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV), hanem minden iskola elkészítette felvételi adatbázisát. A két adatbázis egyeztetésére azonban -- az iskolák által rosszul vagy hibásan kitöltött adatlapok miatt -- csak részben volt képes az egyébként hibaszűrővel és a részadatok felismerésére, valamint azonosítására kifejleszett szoftver. A másik hiba abból fakadt, hogy a tanulók neve és az iskolák rangsorában tapasztalható nyilvánvaló eltérések észlelésénél az OKÉV nem rendelte el a felvételi listák azonnali ellenőrzését.
Mint arról korábban beszámoltunk, az OM ez ügyben elrendelt belső vizsgálatának megkezdését követően nem sokkal lemondott posztjáról Mohos László, az OKÉV főigazgatója, s lapunk információi szerint mások távozása nem merül fel a vizsgálat lezárultával.
Az OM ugyanakkor kezdeményezte a tanév rendjéről szóló rendelet középiskolai felvételik adatösszesítésére és iskolai rangsor megállapítására vonatkozó passzusának módosítását. Eszerint a jövőben csak az OKÉV készítene felvételi adatbázist, az iskolák szerepe pedig "csupán" annyi lesz, hogy beírják a megfelelő helyre, felvették-e a tanulót, és ha igen, hányadik helyen. Ez egyfelől megbízhatóbbá teszi a rendszert, másfelől jelentősen könnyíti az iskolák munkáját. A másik újdonság az eddigiekhez képest: ha egy tanuló a felvételi után módosítani akarja az általa megjelölt és előnyben részesített középiskolák rangsorát, általános iskoláján keresztül hivatalosan is jelezheti igényét az OKÉV-nak, amely elvégezheti az iskolák rangsorcseréjét.