Sztárénekesek és jövendő csillagok mutatkoznak be június 14-23-a között Miskolcon. Ma este A kékszakállú herceg várát két világhírű magyar énekes, Komlósi Ildikó és Polgár László szólaltatja meg. Bartók operáját előadják Kesselyák Gergely rendezésében, június 19-én is, 22-én pedig a diósgyőri vár falai közt kel életre a mű, a Miskolci Szimfonikus Zenekart Oberfrank Péter vezényli. Az Aggteleki-cseppkőbarlangban szintén látható A kékszakállú herceg vára (21-én), Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében.

Június 15-én az ünnepelt mexikói művész, Ramón Vargas mutatkozik be hazánkban, a Bohémélet Rodolphe-jaként. A Bukaresti Nemzeti Opera a Pillangókisasszonyt, a Szófiai Nemzeti Opera a Turandotot játssza. Izgalmas estét ígér a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátéka, június 21-én Puccini Triptichonját adják elő, Kovalik Balázs sajátos szemléletű rendezésében. Kamarazenei és táncestek gazdagítják a fesztivál napjait, a 15-i dzsesszkoncerten pedig Puccini- és Bartók-témák variációi hangzanak el. Június 22-én előadják Puccini egyházzenei alkotását, a Messa di Gloriát, a két szólista Gregor József és Gulyás Dénes. Végül 23-án gálaesttel zárul a program, többek között Rost Andrea és Michele Crider amerikai énekesnő a hangverseny közreműködője.

Noha csak tavaly rendezték meg első ízben a fesztivált, már akkor sok látogatót regisztráltak: 11 400 néző tekintette meg a 32 előadást, a kiegészítő programokon további 20 000 érdeklődő fordult meg. A találkozó kilenc napja alatt valamennyi színvonalas miskolci szálláshely tele volt. A nézők között a helybéliek aránya 60 százalék körüli, 30 százalék jött hazánk más részeiről, 10 százalék külföldről. A tavalyi fesztivál költségvetése 200 millió forint volt, ennek egy része szolgáltatásokban jelentkezett. Fő támogatóként 80 millió forintot adott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a jegybevétel 10 millió körül mozgott - úgy, hogy számos program ingyenes volt.

Az idei költségvetés csaknem a tavalyi duplája, a kulturális tárca 140 milliót ad, a város a tavalyi siker láttán ötszörösére, 60 millió forintra növelte a támogatást - mondta el lapunknak Müller Péter Sziámi. A költségvetés másik fele a céges támogatóktól, köztük új szponzoroktól és a saját bevételekből adódik. A jegybevétel várhatóan a tavalyi másfélszeresére nő, hiszen a belépők ára az inflációnál valamivel erőteljesebben növekedett, de így is jóval alacsonyabb, mint tőlünk nyugatabbra bárhol. A generálszponzor az Émász Rt., a regionális főszponzor a Szinva Net, a Mezzo komolyzenei csatorna nemcsak tudósít az eseményről, hanem anyagilag is segíti azt.

Az eseményről interjút készített Müller Péter Sziámival a CNN munkatársa, s jelen lesznek a külföldi szaksajtó képviselői. Mindeközben személyi döntés árnyékolja be a nagyszabású fesztivált.

A nemzetközi operamustra létrejöttéért hárman küzdöttek: Müller Péter Sziámi, Kesselyák Gergely és Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-főrendezője. A direktor megbízatása július végén jár le, az önkormányzat a poszt betöltésére pályázatott hirdetett, amelyen a jelenlegi igazgató is indult. Az önkormányzatnál tudták - hiszen engedélyükkel vállalt Chicagóban vendégrendezést, a bemutató múlt szombaton volt -, hogy Hegyi Árpád Jutocsa május elejétől június elejéig nincs itthon.

A pályázatról eredetileg június végén döntöttek volna, ám a jelentkezők meghallgatását és a döntést előre hozták, így Hegyi Árpád Jutocsa nem lehetett jelen. Az aspiránsok egyike sem kapta meg a szükséges többséget, így Kiss László színész - aki még nem vezetett a miskolcinál kisebb színházat sem - megbízott igazgatóként kormányozza augusztustól az új pályázat eredményhirdetéséig az öt játszóhelyű, prózai és opera tagozatot is működtető Miskolci Nemzeti Színházat.

Amint Hegyi Árpád Jutocsa a Világgazdaság kérdésére kifejtette: tíz év igazgatóság alatt sok konfliktus adódik a munkatársakkal és a városvezetéssel egyaránt, különösen akkor, ha valaki folyton kitalál valami újat. Márpedig ő kiküzdötte az önálló operatagozatot, s elkezdte a tánctagozat építését is, az első táncbemutatókat a jövő szezonban tartották volna. Az igazgatóváltás sajnos bizonytalanná teszi az operafesztivál jövőjét, hiszen a színház öt játszóhelyével és személyzetével a fesztivál szolgálatában áll, s praktikusan kivitelezhetetlen, hogy az operamustrának és a teátrumnak más vezetője legyen. Müller Péter Sziámi ehhez annyit fűzött hozzá: a mostani találkozót nem veszélyeztetheti az igazgatóváltás, hiszen hónapok óta sokan dolgoznak a sikeres lebonyolításon, de utána ő távozik az operafesztivál éléről.

Hegyi Árpád Jutocsa elárulta: néhány nap alatt rengeteg felkérést kapott a következő évadra, sokfelé hívták rendezni. Arra a kérdésünkre, hogy pályázna-e a Nemzeti Színház igazgatói posztjára, nemmel válaszolt. Mint mondta: őt az opera, a zenés színház érdekli, amiből szerencsére sok van szerte a világon, a tengerentúlon is, ahová rendszeresen hívják rendezni. (AM-EE)

Munkatársainktól