BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyáron is biztonságos lesz a hazai vérellátás

Az Országos Vérellátó Szolgálat megkezdte a kórházak nyári vérellátásának megszervezését, vérhiány miatt nem maradnak el a sürgős műtétek. Évente 450-500 ezer véradás történik. A biztonságos vérellátáshoz napi 8-10 ezer egység vörösvérsejt-koncentrátum szükséges. A gyógyintézmények egyenletes vérellátását az országos diszpécserszolgálat koordinálja.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) feladata a nemzeti vérkészlettel történő gazdálkodás, az ellátási szükségletek megfelelő biztosítása. A biztonságos vérkészlet napi 8-10 ezer egység vörösvérsejt-koncentrátum, mely rendkívüli eseményektől eltekintve, 7-10 napos igényt tud kielégíteni. A vérbiztonság érdekében az OVSZ szigorú tervezési, szervezési munkát végez - a legnagyobb véradásszervező partnerrel - a Magyar Vöröskereszttel együttműködve. Minden régióközpont napi, heti, havi és éves tervet készít, ezzel sikerül biztosítani a heti egyenletességet. Ez heti 10 ezer véradó megjelenésével, 8-9 ezer egység vér levételét biztosítja. A felmerülő igények országos koordinációját az Országos Diszpécserszolgálat végzi.

A diszpécserszolgálat az ország 6 régiójából, 28 vérellátó vérkészletéről kap naponta tájékoztatást, és az igények függvényében csoportosítja át azokat. Így nem fordulhat elő, hogy elmaradjanak akut, sürgős orvosi beavatkozások. A vérbiztonságban Magyarország nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

A megváltozott társadalmi, gazdasági és vállalati struktúra ellenére - leszámítva a munkahelyi véradások nagyságbeli csökkenését - a véradók száma nem csökkent az elmúlt években. A véradások száma pedig 450-500 ezer között mozog évente.

Átlagosan a lakosság 5 százaléka ad vért, ez megfelel az európa uniós átlagnak. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyékben a véradási aktivitás eléri a 7-8 százalékot, Budapesten és a debreceni régióban azonban nem haladja meg a 4-et. A szezonális ingadozás a nyári és az év végi szabadságolások idejére esik. Ezért az OVSZ aktívan együttműködik a felhasználó kórházakkal és klinikákkal a tervezhető műtétekhez szükséges vérkészítményigények ütemezésében. Fokozott szervező-, előkészítő munkát végzünk, amelynek során igénybe vesszük a készenléti véradóinkat, valamint az ország egész területén rendkívüli véradásokat szervezünk a nagyobb rendezvények helyszínén.

A gyermeknapi véradásokkal kezdődik a felkészülés, a tartalékképzés a nyári időszakra. Az idén az eddigi legsikeresebb megmozdulás május 24-25-én a Margitszigeten volt, 1547 ember jelentkezett véradásra, és 1245 adott is vért. Jelentős helyszín még e szempontból is a Sziget-fesztivál vagy a kapolcsi művészeti napok. Augusztus 20-án, az ország számos pontján rendezvényekhez kapcsolódva lesznek véradások, köztük a hortobágyi hídi vásáron, a zirci "Bulin", a Margitszigeten, a budai várban, a Városligetben, a balatoni népünnepélyeken, szabadtéri játékokon, kulturális rendezvényeken, várjátékokon, különféle fesztiválokon és a sokgyermekes családok társaságának nyári összejövetelein. A nyarat augusztus végén, az országos Tesco-véradással zárjuk, ami az egész országra kiterjedő üzlethálózat rendezvényei közül eddig a legsikeresebb.

Akiben e cikk kapcsán megfogan az életmentés gondolata, lehetősége lesz kulturális, családi rendezvényeken vért adni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.