A 2003. december 1-jén megnyílt Monet és barátai című kiállítás már a 100 ezres látogatószámhoz közelít. Mivel óriási az érdeklődés, a Szépművészeti Múzeumban meghoszszabbították a szombati és vasárnapi nyitva tartást (20 óráig), hogy március 15-éig minél többen megcsodálhassák az impresszionista képeket. Vígh Annamária, a kulturális tárca múzeumi főosztályának vezetője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy ha a zárásig 140 ezer látogató vált jegyet, akkor nullszaldós lesz a kiállítás. Sokan igénybe tudják venni a kedvezményes jegyeket, amihez a minisztérium ragaszkodott, hogy minél többen láthassák a különleges anyagot. A felnőttjegy 1700 forintba kerül, a kedvezményes (diák- és nyugdíjas-) belépő 800 forint. A családi jegy 2000, s ha egy szülő megy el gyerekkel, akkor 1200 forintot kell fizetnie.

A Monet és barátai című tárlat összköltségvetése Vígh Annamária tájékoztatása szerint 200 millió forint körül mozog (természetesen csak a zárás és a művek visszaszállítása után tudható a jegybevétel és néhány más tétel), s ebben tetemes összeg a biztosítási díj, továbbá a rendkívül értékes műtárgyak kölcsönzése, a reprodukciókért fizetendő jogdíj és a különleges szállítás is. Csak a képek biztosítása és szállítása körülbelül 100 millió forintba kerül. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mellett komoly anyagi támogatást adott a Francia Intézet (VG, 2003. nov. 12.), amely nagy segítséget nyújtott azzal is, hogy francia szponzorokat nyert meg a kiállításhoz.

A másik nagyszabású budapesti tárlat már több mint 100 ezer látogatót vonzott, ennyien nézték meg a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) október óta a Mednyánszky-emlékkiállítást, amely így az 1994-es Csontváry-tárlat látogatottságához fogható. Három évvel ezelőtt Rippl-Rónai József művei szerepeltek az MNG-ben nagy időszaki tárlaton, amelyre körülbelül 150 ezren voltak kíváncsiak. Bereczky Loránd ehhez közelítő látogatottságra számít a körülbelül 500 művet bemutató Mednyánszky-tárlat esetében is, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel február 8-áig szombatonként és vasárnaponként 20 óráig látogatható.

A teljes kiállítás nem hoszszabbítható meg, mivel az erre az alkalomra egyesített Mednányszky-életmű Budapest után Pozsonyban látható majd, a szlovák nemzeti galériában, amellyel együtt az MNG négy éven át dolgozott az előkészítésen, s ahonnan a korai Mednyánszky-művek jó része hozzánk érkezett. Utána ősztől a bécsi felső Belvedere Galériában tekinthető meg ez az anyag. A Mednyánszky-emlékkiállítás költségvetése Bereczky Loránd főigazgató tájékoztatása szerint 45 millió forint körül mozog, de végleges adat csak február 8-a után tudható, amikor a kölcsönzött alkotásokat elszállítják, s összegezhető a jegybevétel is. A belépők 700 forintba kerülnek, s Bereczky Loránd fontosnak tartotta, hogy ne emeljék az árat, hogy minél többen megtekinthessék az erre az alkalomra egyesített Mednyánszky-életművet. Ennél a kiállításnál merőben másképp oszlanak meg a költségek, hiszen itt a négyéves előkészítés és közös kutatás jelentett nagyobb terhet, nem pedig a művek kölcsönzési díja. (EE)