BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A természetes vegyületekben az erő

Egészséges vegyületek több min 12 ezer különböző formában találhatók meg a gyümölcsökben, zöldségekben, fokhagymában, szójában, dióban, búzacsírában, vörösborban és zöld teában.

Vegyük például a fokhagymát és vöröshagymát. Mivel vitamin és ásványi anyagok jóformán egyáltalán nincsen bennük, évekig a táplálékpiramis legalján kókadoztak. Ugyanígy a zöld tea. Amikor azonban a tudósok felfedezték, hogy mind a három tele van jótékony vegyületekkel, pillanatok alatt "ünnepelt sztárokká" váltak.

A fokhagymában és a vöröshagymában lévő növényi vegyületek csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, a zöld teában pedig a különböző szívbetegségek esélyeit rontják. Az eperben lévők meggátolják az időskori agyér-elmeszesedést, míg a teljes őrlésű gabonában található folsav segítségével a rostanyagok még hatékonyabbak lesznek a vastagbélrák ellen. És ez csak a kezdet. A szakemberek szerint még mindig nagyon keveset tudunk ezekről a csodálatos vegyületekről.

Azok a kémiai vegyületek, amelyek szintén növényekben találhatók, hatásukban azonban a női nemi hormonra hasonlítanak, serkentik az immunrendszert, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, és megakadályozhatják, hogy a női nemi hormon (ösztrogén) bejusson a sejtekbe. Bár a szójában van belőlük a legtöbb, közel 300 más növényben is megtalálhatóak, így mindenféle babban, lóhere- és lucernacsírában, valamint a teljes őrlésű gabonákban.

Ne érjük be a hagyományos finomliszttel! Minél jobban finomított, minél fehérebb a gabona, annál kevésbé értékes, hiszen a héj alatt találhatók azok az anyagok, amelyek igazán szükségesek a szervezetünknek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak leáldozott. A szakemberek még mindig ezeket tartják a föld legfontosabb elemeinek. De azt gyanítják, hogy a vitaminok és ásványi anyagok ezekkel a jótékony vegyületekkel együtt az igazi táplálékbombák. A jó hír pedig az, hogy anélkül, hogy tudnánk, ma is rengeteget fogyasztunk belőlük kedvenc ételeinkben.

Mégis mennyit? Évtizedekbe telhet, míg a tudósok megállapítják az optimális mennyiséget, és pontosan meg tudják mondani, milyen viszonyban is vannak egymással a növényekben lévő kémiai vegyületek és a táplálékok. Egy azonban biztos: minél több gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonát eszünk, annál egészségesebbek leszünk.(pointernet/Stop!)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.