Bár a magyar dzsesszélet hosszú évek óta minden nemzedékből kiváló zenészek sorával büszkélkedhet, csak mostanra értünk el oda, hogy a műfajt végre komoly figyelem övezi. A napokban több esemény is erről tanúskodik - kedvünkre válogathatunk, csak győzzük idővel!

Budapesten ma kezdődik az I. Újbuda Jazzfesztivál három, XI. kerületi kulturális intézmény, az A38 hajó, a Fonó Budai Zeneház és a MU Színház közös rendezésében. Ma 19 órától például két kitűnő zenész mutatja meg a Fonóban, hogy jól megfér két dudás egy csárdában: Borbély Mihály és Dresch Mihály két kivételes fúvósszólista, mindketten a hazai dzsessz meghatározó egyéniségei. Szintén ma 21 órától hallható az A38 hajón a vendégként fellépő Grencsó Istvánnal az orosz Deti Picasso; a zenekar dinamikus számaiban sok kísérleti elem található, s az előadókra nagy hatást gyakorolt az örmény népzene is. Szintén az A38 hajón hallható szombaton 21 órától két sikeres orosz együttes, a Netslov és a Volkov Trio.

A hagyományteremtő céllal induló dzsesszhétvége után szeptember 14-étől máris itt a Mol Jazz Fesztivál Budapest 2005 - A magyar jazz ünnepe, amely 2003-ban még két, tavaly három, az idén pedig már öt napon át - 14-e és 18-a között -, immáron 14 helyszínen kínál fergeteges zenei élményt. Újdonság, hogy a fesztivál középpontjában a zongora áll: több mint 30 kiváló pianista hallható az öt nap során. Szeptember 15-én este, a Közraktár-sátorban például négy kitűnő magyar zongorista hallható: Szakcsi Lakatos Béla és két fia, Béla és Róbert, valamint a magyar dzsessz egyik meghatározó egyénisége, Oláh Kálmán. A négy zongoristával pedig két világhírű amerikai zenész játszik: John Patitucci bőgőzik, Jack DeJohnette dobol.

Újdonság az is, hogy a fesztivált most először nyitó- és zárókoncert keretezi a Művészetek Palotájában, a hazai zenészek mellett világsztárok fellépésével. De a Közraktár-sátorban is jellemző a magyar zenészek és jelentős külföldi vendégek közös játéka, 17-én például Oláh Kálmán és Bacsó Kristóf szaxofonos mellett a francia Sebastian Boisseau lép fel, utánuk pedig a hollandiai Michiel Borstlap zongorázik, Tony Lakatos szaxofonozik, Balázs Elemér dobol.

Új helyszín a ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola, a Zwack Múzeum udvara és a Columbus Jazzklub, továbbá a Francia Jazzhajó (a Nehru parton). A Ráday utcában pedig a szabadtéri színpadon és több kávéházban is lesznek fesztiválkoncertek. De a kiemelt példák csak ízelítők lehetnek a rendkívül gazdag programból, amelyet érdemes hoszszan böngészni a szervező Budapest Music Center (BMC) honlapján (www.bmc.hu/jazzfesztival), illetve a Pesti Est különszámában. Öt nap alatt hallható a magyar dzsessz színe-java, a külföldi vendégekkel együtt igazi örömzenélés várható a fesztivál 14 helyszínén.