Nem állnak meg az Egymásért Egy-másért Alapítvány védelmében megszólaló ügyvédek érvei – jelentették ki a vám- és pénzügyőrség szakértői, akik közölték, már hétre nőtt a csempészési ügy gyanúsítottainak száma.

Az alapítvány elnöke, Földesi-Szabó László maga is előzetes letartóztatásban van.

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt robbant a bomba, a kiemelten közhasznú alapítvány, illetve a kapcsolódó vállalkozások mintegy 8500 tonna élelmiszert hoztak be az országba, ám azt nem karitatív célra használták fel, hanem értékesítették több magyarországi üzletlánc javára.

A nyomozás eddigi adatai szerint az európai uniós csatlakozásunk óta 59 esetben, közel 1,4 milliárd forint értékű árut, főként a Távol-Keletről származó konzerveket, gyümölcsöt hoztak forgalomba, ám a mintegy 1,22 milliárd forint vámot és áfát nem fizették meg.

A vám- és pénzügyőrség megítélése szerint - és ezt hazai és uniós jogszabályokkal is alátámasztják - bűncselekmény történt, ugyanis ha értékesítik a jótékonysági céllal behozott termékeket (bár ehhez is előzetes engedély kell), akkor meg kell fizetni a vámot és az áfát, és ebben az esetben már nem illeti meg a karitatív alapítványt a mentesség. Ez ugyanis csak akkor érvényesíthető, ha ténylegesen ingyen osztják szét a törvényben meghatározott „alapvető szükségleti cikkeket”.

A bűncselekményre a vámhivatal kockázatelemzés alapján elvégzett ellenőrzése derített fényt. Mint elmondták, rendkívül ritka az ilyen eset, alig fordult ilyen elő az utóbbi tíz évben. Az ügyben akár 2-8 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. VGO