BUX 41,517.26
-3.40%
BUMIX 3,904.4
-0.66%
CETOP20 1,966.33
-1.32%
OTP 9,812
-4.69%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-2.95%
-2.22%
+0.20%
ZWACK 17,650
+1.15%
0.00%
ANY 1,630
+1.88%
RABA 1,160
-0.43%
-3.88%
-3.34%
0.00%
+0.92%
-1.93%
-10.20%
0.00%
0.00%
-1.56%
OTT1 149.2
0.00%
+0.99%
MOL 2,756
-4.04%
DELTA 38.35
-3.76%
ALTEO 2,340
-1.68%
0.00%
+0.40%
EHEP 1,690
-5.06%
+3.45%
-0.50%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.25%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
+0.96%
-3.69%
-1.13%
-1.77%
0.00%
-2.17%
-6.44%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,740
0.00%
+3.48%
NAP 1,206
-0.33%
0.00%
-0.89%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Az egészség is legyen hungarikum!

Tavasszal a Medicina mellékletben beszámoltam arról, hogy a Béres több mint 35 éves egészségmegőrző missziójának kiteljesítéseképpen nemzeti egészségmegőrző és betegségmegelőző mozgalmat hirdettünk. A Béres Egészség Hungarikum Program (BEHP) első aktív évét zárjuk ezekben a hetekben, és úgy illik, hogy az egészség ügye iránt érdeklődő olvasónak beszámoljak arról, hova jutott ez idő alatt a kezdeményezésünk.

Örömmel mondhatom, hogy eredményes és tanulságokban gazdag esztendő áll mögöttünk. Szinte egész évben úton voltunk: kutatás, események, találkozók, médiaszereplések és kiadványok megjelentetése váltották egymást a programot működtető alapítvány életében. Azok kedvéért, akik eddig még nem találkoztak velünk, jöjjön most egy összefoglaló: mi ösztönözte a program elindítását, és milyen célokat fogalmaztunk meg magunknak 2007-re.

A program életre hívása mögött az a sokkolóan egyszerű indok áll, hogy mi, magyarok Európa egyik legbetegebb nemzete vagyunk. Toronymagasan vezetjük a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedésekből eredő halálozás listáját. A születéskor várható élettartam mind a férfiak, mind a nők esetében nálunk az egyik legalacsonyabb az uniós országok között. Népbetegséggé vált a csontritkulás és a stressz. Magazinok és médiasztárok ontják a tippeket, mit kell tennünk, hogy egészségesebben éljünk, mégis úgy tűnik, a sokszor egymásnak is ellentmondó információk tengerében elveszünk. A program indulásakor bizonyosságra volt szükségünk: hogyan gondolkodunk az egészségünkről, azaz létezik-e magyaros egészségtudat, és ha igen, melyek az ismérvei. Év elején a TNS piackutató céggel összefogva egy reprezentatív felmérést készítettünk. Sommásan úgy tudnám összefoglalni a kutatás eredményét: egyre több információnk van az egészségről, mégsem gondolkodunk róla tudatosan. Tehetnénk az egészségünkért, mégsem teszünk. Nem is csoda. A legtipikusabb egészségtémák mélyére ásva kiderült ugyanis, számos tévhit és ellentmondás él bennünk arról, hogyan maradhatunk egészségesek.

A Béres Egészség Hungarikum Index megdöbbentő eredményei cselekvésre szólítottak minket. Mi a családi hagyományok mentén hisszük, hogy az egészség kincs az embereknek és az országnak egyaránt. Általa aktívabb és boldogabb életet élhetünk. Az egészség segít, hogy kiteljesedjünk a családban és a munkahelyen egyaránt. Demográfiai szerepe az egyre csökkenő magyarság életében elvitathatatlan, és abban is, hogy sikeres és büszke nemzete legyünk Európának. Mert a kalocsai fűszerpaprika, a halasi csipke, a tokaji aszú és a Béres Csepp mellett az egészség is bővítheti a hungarikumok táborát. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükségünk, azaz az egészségünk megőrzése elsősorban rajtunk múlik. A Béres Egészség Hungarikum Program azért jött létre, hogy összefogja mindazokat, akik ebben a szemléletformálásban aktívan részt kívánnak venni. Nyitott platformot nyújt mindazoknak – legyenek magánemberek, civilszervezetek, szakmai intézmények vagy önkormányzatok –, akik velünk együtt tennének annak érdekében, hogy Európa beteg nemzetéből az egyik legegészségesebb lehessen.

Vegyük hát sorra, hogy mi mindent tettünk e hosszú távú cél elérése érdekében a 2007-es esztendőben.

A program első évében azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a Béres Egészség Hungarikum Index kutatásból kirajzolódó megannyi ellentmondást feloldjuk. Neves szakemberekből álló csapatot kértünk fel, legyen a segítségünkre abban, hogy májustól decemberig a nyolc legtipikusabb – és minket, magyarokat leginkább érintő – egészségtémában megmutassuk a helyes irányt. Terítékre került a prevenció, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Feldolgoztuk az elhízás következményeit, körbejártuk a helyes táplálkozás témakörét. Szóltunk a csontritkulásról és a daganatos megbetegedésekről. Beszéltünk a sporttal és a civilizációs betegségekkel kapcsolatos tudnivalókról is. Minden témából érdekes és olvasmányos anyagot készítettünk, amely nemcsak a betegségek kialakulásáért felelős tényezőket világítja meg, hanem a megelőzés legelemibb lépéseire is rávezet. Az írásokat eljuttattuk a sajtónak, és mindenki számára elérhetővé tettük időközben elkészült honlapunkon, a www.beh.hu-n is. A média hónapról hónapra nagyobb kedvvel csemegézett ezekből, számos levél, megkeresés érkezett hozzánk a sajtóvisszhang hatására.

Hadd álljak meg ennél a gondolatnál egy pillanatra! A program indulásakor még csak remélni tudtuk, hogy lesznek az országban olyan lelkes emberek, akik szívükön viselik a magyarság egészségét. Ma már magabiztosan kijelentem, számos ilyen elhivatott embertársunk él körülöttünk, és bizony az első lelkesítő szóra a jó ügy mellé állnak. A program indulását követő első hónapokban megjelentek az önkéntes nagykövetek. Volt vagy a betegellátásban ma is aktív szakemberek, a civil pálya harcosai, magánemberek és gazdasági társaságok jelentkeztek, csatlakoznának programunkhoz – ki-ki a maga módján. Hajdúböszörményben például helyi kezdeményezésre Béres Egészség Hungarikum Program-iroda nyílt, itt betegségmegelőzéssel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokat kaphat a lakosság. Kiemelkedő jelentősége van számunkra annak is, hogy az Országos Egészségfejlesztési Intézet a kezdetektől mellettünk áll, mindig nyitottak a kérdéseinkre, és tanácsokkal segítik a program fejlődését.

Az egészséggel kapcsolatos írásokból az év végéig tájékoztató füzet készül, sőt Egészségiránytű címen plakátkiállításként is megjelentettük ezeket – első ízben Debrecenben, a nosztalgiavillamos oldalán. Szólnom kell még arról is, hogy az ország több pontján is megfordultunk az idén, hiszen szerettünk volna minél közvetlenebb módon szólni a lakossághoz az egészségmegőrzéssel és a betegségmegelőzéssel kapcsolatos ismeretekről. Így született meg a Béres Egészség Hungarikum Színpad. Szakértői testületünk közreműködésével, az adott évszaknak megfelelő egészségmegőrzéssel kapcsolatos témákról beszélgettünk, s ebbe a hallgatóság is bekapcsolódhatott egyénre szabott kérdésekkel.

A kezdeményezés július elsején, a magyar egészségügy napján debütált a fővárosi Erzsébet téren. Az időpontválasztás nem a véletlen műve volt. Keresve sem választhattunk volt jobb időpontot arra, hogy rávilágítsunk: az egészségügy reformja helyett mindenki koncentráljon a saját egészségének megreformálására. Ősszel a Béres Egészség Hungarikum Színpad Debrecenben állt fel. A dinamikusan fejlődő alföldi városban a szív világnapja alkalmából a VESZ Egészségügyi Szolgáltató Kht. és az önkormányzat által rendezett egészségnap díszvendége volt a program. Ezt követően Szombathelyre kaptunk meghívást, a Humán Civil Ház és az önkormányzat által jegyzett egészséghét díszvendégei voltunk.

Eddig a mérleg, és most néhány gondolat a jövőről. Az elmúlt negyedévben számos rokon szervezettel és kezdeményezéssel ismerkedtünk össze. Megnyugtató, hogy az ország egészségtudatának fejlesztéséért sokan sokféle módon szeretnénk tenni. A hiányterületek azonban egyre szembeötlőbbek. A Béres Egészség Hungarikum Programmal a jövőben ezekre a területekre szeretnénk belépni, mert az idei tapasztalatok birtokában még inkább hisszük: tehetünk azért, hogy az egészség is hungarikum legyen!


A szerző a Béres Egészség Hungarikum Program alapítója

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek