Elképzelhető, hogy Leonardo Da Vinci arab származású volt - erre a következtetésre a reneszánsz zseni egyetlen teljes ujjlenyomatának vizsgálatával jutottak olasz kutatók - tudósít az InfoRádió.

Leonardo Da Vinci bal mutatóujjának lenyomatát a Chieti Egyetem kutatói fedezték fel, akik három éven keresztül vizsgálták a tudós és művész munkáit. Ez az egyetlen ujjlenyomat, amely utána maradt. A kutatócsoportot Luigi Capasso antropológus professzor vezette. Capasso az ujjlenyomat vizsgálata után kijelentette: a középső hurok azt bizonyítja, hogy Da Vincinek közel-keletiek voltak az ősei. "A közel-keletiek 60 százalékánál megtalálható ez a hurok" - állítja.

A felfedezés megerősíteni látszik azt az egyre elfogadottabb feltételezést, hogy Da Vinci édesanyja, Caterina, rabszolga volt, akit Isztambulból hoztak Toscanába. Az anya neve is árulkodó "Vannak olyan dokumentumok, amelyek azt sugallják, hogy Catarina keleti volt, vagy legalábbis valahonnan a Földközi-tenger térségéből származott" - erősítette meg Alessandro Vezzosi, Da Vinci-kutató, a vinci múzeum igazgatója, aki szerint az biztos, hogy az asszony nem vincibeli paraszt volt. "A neve is áriulkodó: a Catarina abban az időben nagyon elterjedt név volt a toscanai rabszolgák között" - tette hozzá.