Közélet

6000 urándúsító centrifugája van Iránnak

Irán jelenleg hatezer urándúsító centrifugával rendelkezik - jelentette ki szombaton Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök. Az államfő, akit a félhivatalos FARS hírügynökség idézett, az északkeleti Meshed város egyetemi oktatói előtt mondott beszédet.

Korábban Irán azt állította, hogy háromezer centrifugája van a natanzi urándúsító üzemében. Ez év áprilisában Ahmedinezsád arról számolt be, hogy hatezer centrifuga üzembe helyezését kezdték meg Natanzban. A szombati bejelentés újabb szembeszegülés az Egyesült Államoknak és más nagyhatalmaknak azzal a követelésével, hogy Irán állítsa le urándúsító tevékenységét, amelyről Washington szövetségeseivel együtt úgy véli, hogy annak célja atomfegyver előállítása.

Ahmedinezsád meshedi beszédében azt állította, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország enyhítette korábbi követelését, és nem azt kérte Irántól, hogy fagyassza be az urándúsítást, hanem csupán azt, hogy ne bővítse jelenlegi programját a hatezer urándúsító centrifugán felül - jelentette az állami rádió. Beleegyeztek abba, hogy a centrifugák száma a jelenlegi 5-6 ezer maradjon, ennyi centrifuga működése nem jelent gondot számukra - jelentette ki az államfő Meshedben egyetemi tanárok előtt a teheráni rádió jelentése szerint. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) idén májusban a Biztonsági Tanácshoz eljutatott jelentésében azt írta, hogy Iránnak 3500 centrifugája van.

AS Network-->

Ahmedinezsád centrifugák urándúsító Irán
Kapcsolódó cikkek