Közélet

"A Fidesz Fodort jelöli kormányfőnek, ha ki akar babrálni az MSZP-vel"

A koalíció szakadása után megkezdődött kampányszerű időszakban mind Kéri László, mind pedig Stumpf István neve sokat forgott a közéletben. A Heti Válasz közéleti párbajra hívta a két politológust.

Stumpf István és Kéri László elképzelhetőnek tartják a Fidesz kétharmados győzelmét, illetve valószinűnek, hogy a szocialisták és a szabad demokraták 2010-ben nem követnek el még egyszer olyan őrültséget, hogy külön listán indulnak. Kéri szerint a 176 egyéni körzetből 150 így is szinte biztosan "elbukik".

„Illúzió, hogy a Fidesz meg tudja tartani azt a 3,3 millió szavazót, aki a népszavazáson az igenekre voksolt” – vetett ellent Stumpf. Szerinte a jobboldali szavazóbázis természetszerűleg csökkeni fog, a szocialistáké pedig növekedésnek indul. Főleg, mivel a Fidesz radikálisabb szárnya a szétszakadt koalíció után azt várta, hogy a Fidesz végre átveszi a hatalmat.

Kéri erre úgy reagált: „Viktor azt eszi meg, amit főzött, hiheteten butaság volt elhitetni a saját táborral, hogy el lehetne zavarni a kormányt.” Szerinte ha a Fidesz jól ki akarna babrálni a szocialistákkal, ősszel élne a konstruktív bizalmatlansági indítvány lehetőségével, és Fodor Gábort jelölné miniszterelnöknek. Stumpf egyetértett, a Fidesznek stratégiát kellene váltania, meglátása szerint ideje lenne átvennie a parlament irányítását, ha már egyszer az ellenzék van többségben, a párt pedig az ellenzék legnagyobb ereje.

„Nemrég még azt hallottuk, hogy ha kell, ez a bátor miniszterelnök a reformok harcmezején fog meghalni, aztán kiből lett a legnagyobb populista? Most megint kicsit reformer, hiszen az SZDSZ kegyét kell keresni” – mondta Stumpf Kérinek, aki bevallotta, Gyurcsányt ő már régóta nem veszi komolyan, pusztán szakmai érdeklődésből olvassa újabb és újabb programjait.

„Igazi krakélerként bele is lovagolja magát, mindig abban hisz, amit éppen mond. Ha a semmit kell feltupírozni, fantasztikus nagyüzem működik" – utalt Kéri a kiszivárogtatott Orbán beszédre, aminek kapcsán többek azt állították: Orbán nem is akarta megnyerni a 2006-os választást. "Orbán valójában arról beszélt, hogy mikor jött rá: azt a választást nem lehet és nem is érdemes megnyerni” - emelte ki Kéri László, aki szerint legalább két választáson a jobboldal győzelme várható.

Gyurcsány Stumpf vita Kéri
Kapcsolódó cikkek