Közélet

"A Nyugat az agressziót próbálja legitimálni" - Medvegyev a kaukázusi konfliktusról

Dimitrij Medvegyev orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) mai ülésén kifejezésre juttatta barátságát a tagállamokkal: Kínával, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal és Kirgizisztánnal. A kaukázusi konfliktusban ezen országok Oroszország pártját fogják.

A dusanbei (Tádzsikisztán) találkozón Medvegyev megköszönte a résztvevőknek a "megértésüket és az objektív helyzetfelmérésüket a végrehajtott békebevetés iránt" - írja a Die Presse. A két szakadár tartomány, Abházia és Dél-Oszétia elismerése azonban nem került szóba.

Az orosz elnök - Hu Jintao kínai államfő jelenlétében - elmondta, a SESZ támogatása egy "komoly jel a nyugatnak", akik megpróbálják "az agressziót legitimálni" (utalva Grúzia bevonulására Dél-Oszétiába).

Miután Oroszország bejelentette a területek önállóságának elismerését, a kínai vezetés aggodalmának adott hangot: "Nagyon reméljük, hogy sikerül párbeszéddel és konzultációval megoldani a feszültségeket" - mondta a külügyminisztérium. A SESZ egyik fő célja a szeparatista terrorizmus elleni küzdelem.

A szervezet elkötelezte magát a konfliktusok békés megoldása és Nicolas Sarkozy francia elnök hat pontos béketerve mellett. Igaz, a nyugati államok éppen e terv be nem tartását kérik számon az oroszoktól.

A találkozón továbbá részt vett Ahmadinezsád iráni elnök is, akinek országa Indiával, Pakisztánnal, Afganisztánnal, Türkmenisztánnal és Mongóliával egyetemben megfigyelői státusszal bír a szervezetben. Ahmadinezsád a afganisztáni jelenlétét kritizálta éles hangon. Az amerikai csapatok egy legújabb támadása során 90 civil - köztük 60 gyermek - meghalt. Igaz, az SESZ tagállamai tranzitjogokat adtak a NATO afganisztáni missziójához.

Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbe Ahmadinedzsad Dél-Oszétia Oroszország Medvegyev Grúzia hu jintao
Kapcsolódó cikkek