Közélet

Az oroszok atomtámadással fenyegetik Lengyelországot

Atomtámadással fenyegette meg tegnap Oroszország Lengyelországot, miután utóbbi aláírta az amerikai rakétapajzsról szóló szerződést.

A hidegháborús időszakot idézte Anatolij Novogicin vezérkari főnökhelyettesének kijelentése, amelyről a Times számolt be. A tábornok leszögezte: Lengyelország a szerződés aláírásával "csapásnak tette ki magát - ez teljesen biztos".

Nogovicin azt is kifejtette, Oroszország képes nukleáris fegyvert bevetni, ha az ország védelme úgy kívánja, olyan ország ellen, amelynek szövetségese atomfegyverrel rendelkezik. Hozzátette: a szerződés aláírásával Lengyelország aktív célponttá vált - olvasható az fn.hu-n.

A Daily Telegraph idézi Nogovicin Interfaxnak adott nyilatkozatát. „Lengyelország célponttá tette magát. Ez száz százalékig biztos. Egy olyan célponttá, amelyet támadni kell. Néhány célpont lerombolása az első számú prioritás” – idézi a lap a tábornokot.

Novogicin szerint az amerikaiak lépése nem maradhat büntetlenül - számol be a BBC. A brit hírportál idézi Dmitrij Rogozin, Oroszország mellé rendelt követét is, aki szerint az időzítés bizonyítja, hogy "a rakétapajzs nem Irán, hanem Oroszország stratégiai potenciálja ellen irányul". Rogozin szerint a Grúzia miatti feszült helyzetben az Egyesült Államok nem cselekszik eléggé óvatosan.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, az Angela Merkellel tartott közös sajótájékoztatón szintén támadta a szerződés aláírásának időzítését, azt hangsúlyozván, hogy a lengyel helyszínnel vége annak a "tündérmesének", amely szerint a rakétapajzsot az úgynevezett latorállamok elleni védekezés eszközeként kívánják használni. "Az új rakétaelhárító rendszer telepítésének célpontja Oroszország" - nyilatkozta Medvegyev.

Mindez azután történt, hogy Szaakasvili grúz elnök kénytelen volt tűzszüneti megállapodást kötni Oroszországgal, megadva az orosz csapatoknak a jogot, hogy grúz földön járőrözzenek.

Az Egyesült Államok eközben azonnali csapatkivonásra szólította fel Oroszországot.

novogicin Rogozin rakétapajzs Oroszország atom Medvegyev grúz
Kapcsolódó cikkek