Közélet

Nézze meg a világ legerősebb anyagát! - Fotó

Amerikai kutatók igazolták, hogy a világ legerősebb anyaga a grafén – írja a Figyelő. A grafén egyetlen atom vastagságú szénréteg, amely egy kitekert nanocsőhöz hasonlítható.

A Columbia University fizikusai most azt az erőt mérték meg, amely e vékony szénszelet eltöréséhez szükséges. A munkához sajátos készüléket szerkesztettek: szilíciumlapkákba egy mikrométernyi átmérőjű lyukakat fúrtak, majd azokat egyenként lefedték grafénnal, amelyet azután gyémántból készült eszközzel próbáltak átlyukasztani – hasonlóan ahhoz, ahogyan például egy dobra feszített hártyát szakítanának át egy hegyes tárggyal.

A mérés megmutatta: a grafén minden eddig vizsgált anyagnál szilárdabb. Eredményük fontos mérföldkő, hiszen a keménység után – ahol szintén egy szénmódosulat, a gyémánt a fő hivatkozási alap – most a szilárdság esetében is sikerült természetes, és rekordtartó referenciát találni. Ez újabb kutatások sorozatát inspirálhatja, amelyek során sokan alighanem a grafén teljesítményét is túlszárnyaló anyagok fejlesztésébe kezdenek.

 

grafén
Kapcsolódó cikkek