Közélet

"Orbán a primitív oroszellenességből él most meg Nyugaton" - véli Debreczeni József

Vicces az a buzgólkodás, amelyet a világpolitikai méretű grúz–orosz–amerikai konfliktus kapcsán egy kis ország ellenzékének vezére kifejt – írta Debreczeni József a szerdai Népszavában.

A publicista szerint vicces, hogy Orbán határozott válaszlépéseket sürget Oroszországgal szemben, mi több: olyan „külpolitikai egységet Közép-Európában és az Európai Unióban”, ami világossá teszi, hogy nem fogadható el a nemzetközi konfliktusok „nyers erőszakra épülő” elintézési módja s hogy „aki ilyen útra lép, annak súlyos következményekkel kell számolnia”.

A Fidesz elnöke ebben a szellemben írt leveleket európai politikusoknak, a lengyel, az ukrán, az észt, a lett elnöknek s a litván miniszterelnöknek. Valamint Szaakasvili grúz államfőnek, akit biztosított: „nagy aggodalommal kísérem figyelemmel a Grúziában zajló konfliktus fejleményeit”.

Debreczeni szerint az ellenzéki párt hirtelen és váratlan nyugatosodása az euroatlanti–orosz ellentét kiújulásának hátterén értelmezhető: a Fidesz ebben történelmi lehetőséget lát, hogy megfordítsa a neki korábban kedvezőtlen nemzetközi meg­ítélés irányát. A Fidesz erőteljes oroszellenes retorikája, úgy tűnik, sokak számára meggyőző bizonysága annak, hogy európai párttal van dolguk. ”Orbán a primitív oroszellenességből él most meg Nyuga­ton” – írja a szerző, aki szerint a Fidesz vezérének "más eladható portékája nincsen".

„A jobboldal meghatározó erejének szakrális-fundamentalista politizálása és szélsőjobbos eszmékkel való átitatottsága olyan politikai eszmevilágról tanúskodik, amelynek semmi köze sincs a nyugati értelemben vett konzervativizmushoz és jobboldalisághoz” – írja Debreczeni.

Debreczeni Amerika Orosz grúz
Kapcsolódó cikkek